Billboard – Syngenta – Kapustne bez tajemnic
Billboard – Syngenta – kalafior, brokuł

niedziela, 30/04/2017

Cięta sałata dłużej świeża

Cięta sałata dłużej świeża

Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.


Pod nazwą KnoxTM kryje się technologia pozwalająca na opóźnienie procesu utleniania się brzegów ciętej sałaty w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia.Na razie firma Rijk Zwaan nie zdradza szczegółów, jakim procesom są poddawane liście sałaty.

Cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach  szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Jak podaje producent KnoxTM, nowa technologia pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat.
Technologia KnoxTM pojawiła się na rynku w maju 2016 r. zastosowana początkowo do odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.

Źródło: Fruit Logistica

Powiązane artykuły

Komentarzy: 2

  1. Pingback: Nowy ul ułatwia pracę trzmielom w szklarniach | warzywa.pl

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL084bGhuZVptNmhRP3JlbD0wIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==