Cięta sałata dłużej świeża

2
77
„Knox™ - Delayed pinking in fresh cut lettuce“, Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel BV, Niederlande Eine natürliche und haltbarkeitsverlängernde Lösung zur Verzögerung des sogenannten Pinking bei Fresh Cut Salaten. © Rijk Zwaan
Burgemeester Crezeelaan 40, De Lier Netherlands.
info@rijkzwaan.nl “Knox ™ - Delayed pinking in fresh cut lettuce”, Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel BV, Netherlands A specially developed natural solution to delay so-called “pinking” in cut lettuce, extending shelf life at POS by one or two days. © Rijk Zwaan
Burgemeester Crezeelaan 40, De Lier Netherlands.
info@rijkzwaan.nl

Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.


Pod nazwą KnoxTM kryje się technologia pozwalająca na opóźnienie procesu utleniania się brzegów ciętej sałaty w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia.Na razie firma Rijk Zwaan nie zdradza szczegółów, jakim procesom są poddawane liście sałaty.

Cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach  szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Jak podaje producent KnoxTM, nowa technologia pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat.
Technologia KnoxTM pojawiła się na rynku w maju 2016 r. zastosowana początkowo do odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.

Źródło: Fruit Logistica

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię