1200×200 Syngenta – kalafior

Fertygacja a zaopatrzenie w fosfor

W pierwszym okresie uprawy najważniejsze jest zbudowanie zdrowego, silnego systemu korzeniowego. Aby ten cel osiągnąć należy spełnić wiele warunków, jednym z nich jest właściwe...

Przygotowanie pożywki, a rozpuszczalność nawozów

Uprawa roślin w podłożach o ograniczonej objętości (wełna mineralna, włókno kokosowe) wymaga od producenta znajomości wielu zagadnień, m.in. tych związanych z właściwościami wody i...

Intermag – badania i rozwój

Konferencja prasowa firmy Intermag, która odbyła się 8 grudnia w miejscowości Dosłońce (woj. małopolskie) połączona była z prezentacją zaplecza badawczego Działu Badań i Rozwoju...

Wiceszef PE na temat planów ograniczenia zawartości kadmu w nawozach

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego Ryszard Czarnecki poinformował, że prowadzi w Brukseli rozmowy nt. planów ograniczenia zawartości kadmu w nawozach sztucznych. Jak powiedział PAP, to "rozmowy...

Siarka a plonotwórcze działanie azotu

Pod koniec XX wieku zauważalne stało się pogorszenie zaopatrzenia gleby w siarkę, a w niektórych krajach wysoko rozwiniętych pojawiły się sygnały o niedoborach tego...

Mikrochelat w rolnictwie ekologicznym

Trzy chelaty nawozowe – mikrochelat Mn-13, Cu-15 i Zn-15 zostały 23 września 2016 roku zakwalifikowane przez IUNG-PIB w Puławach do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Preparaty...

Mikroorganizmy na resztki pożniwne

Pozostawione na polu resztki pożniwne są cennym źródłem materii organicznej, pod warunkiem, że w glebie ulegną szybkiemu rozkładowi. Na rynku są dostępne produkty zawierające...

B-Mox – kolejny krok uszlachetniania nasion

Hodowla odmian to główny obszar działania firm nasiennych, ale nie jedyny. Coraz częściej skupiają się one także na procesach uszlachetniających nasiona. Do nasion kalibrowanych,...

Sucha zgnilizna wierzchołków owoców – aktualny problem

Omawiana niejednokrotnie na łamach wielu fachowych periodyków „przypadłość”, określana jako sucha zgnilizna wierzchołków owoców, ciągle zaskakuje, czasami nawet doświadczonych producentów, pojawiając się w uprawach...

Aktywne odżywianie roślin i gleby

11 kwietnia na konferencji prasowej w Hotelu Marriott w Warszawie, oficjalnie zainaugurowano akcję edukacyjną Aktywne odżywianie roślin i gleby z postscriptum "Składniki pokarmowe to...

Najnowsze

Polscy producenci warzyw szklarniowych z wizytą

W listopadzie krajowi producenci warzyw szklarniowych mają najczęściej okazję „złapać oddech” między likwidacją starej uprawy i nowymi nasadzeniami. Kilku z nich postanowiło jednak wykorzystać...

W listopadowych „Warzywach” europejski rynek oraz pory

W listopadowym wydaniu „Warzyw” można przeczytać m.in. opinie specjalistów nt. sytuacji na europejskich rynkach warzyw. Informacje te zostały zebrane we wrześniu podczas Międzynarodowych Dni...

Ceny warzyw w holenderskich marketach. Po ile różowa cebula?

Przyjrzeliśmy się aktualnym cenom w holenderskim markecie należącym do jednej z sieci handlowych. Przedstawiamy ofertę rodzimych producentów. Marchew pakowana w pęczki sprzedawana jest w cenie...

Niezebrane warzywa. Pogoda wciąż utrudnia pracę

W centralnej i zachodniej Polsce w niektórych gospodarstwach producenci wiąż nie mogą dokończyć zbiorów warzyw. Powodem jest zbyt duża ilość wody w glebie, co nie...
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.