1200×200 Syngenta – kalafior

Przełom w ochronie ziemniaka

Firma DuPont wprowadziła na europejski rynek środków ochrony roślin nowy produkt do ochrony ziemniaka przed sprawcą zarazy ziemniaka, organizmem grzybopodobnym należącym do lęgniowców –...

W Kalifornii glifosat na cenzurowanym

W Kalifornii uznano glifosat za substancję stwarzającą ryzyko wywołania chorób onkologicznych. W ciągu nie dłuższego niż rok okresu producenci preparatów zawierających tę substancję muszą...

XV Jubileuszowy Dzień Ziemniaka

Ponad 500 uczestników, kilkadziesiąt stoisk firm oferujących środki do produkcji rolnej, poletka pokazowe oraz interesujący cykl wykładów i pokazów – tak można pokrótce podsumować...

Preparaty biologiczne w uprawie ogórka

O tym, jak skutecznie chronić uprawę ogórków przed szkodnikami z wykorzystaniem preparatów biologicznych, poinformowali Maria Lis i Paweł Kloc z firmy Koppert Polska podczas...

Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. III

Kolejna grupa środków powiększyła możliwości ochrony plantacji warzyw w Polsce. Zalecenia uzupełniające „Program Ochrony Roślin Warzywnych przed chorobami i szkodnikami na 2017 r.” (uzupełnienie do...

Nowe przepisy fitosanitarne Rosji i EAUG od 1 lipca

Wprowadzane od 1 lipca przez państwa zrzeszone w Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej (EAUG) - Federację Rosyjską, Białoruś, Kazachstan, Armenię i Kirgistan, nowe wymagania fitosanitarne w...

Tantniś – ubiegłoroczny wróg nr 1 warzyw kapustnych

W ubiegłym roku w wielu rejonach Polski na uprawach warzyw kapustnych, zwłaszcza brokułach i kalafiorach obserwowano bardzo liczną populację tantnisia krzyżowiaczka. Warto znać biologię...

Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. II

W ostatnich dniach MRiRW wydało zezwolenia na rozszerzenie rejestracji dwóch środków ochrony, które nie tylko powiększyły dobór fungicydów i zoocydów dopuszczonych do użycia w...

Dofinansowanie do zwalczania organizmów kwarantannowych w bulwach ziemniaka

Jak informuje PIORiN, w przypadku wykrycia w bulwach ziemniaka organizmu kwarantannowego i podejmowaniu przez rolnika właściwych czynności, zgodnych z decyzją wojewódzkiego inspektora ochrony roślin...

Wspomagające działanie adiuwantów

Adiuwanty są to substancje przeznaczone do stosowania łącznie ze środkami ochrony roślin lub z nawozami dolistnymi w celu poprawy właściwości fizykochemicznych cieczy roboczej. Dzięki...

Najnowsze

Polscy producenci warzyw szklarniowych z wizytą

W listopadzie krajowi producenci warzyw szklarniowych mają najczęściej okazję „złapać oddech” między likwidacją starej uprawy i nowymi nasadzeniami. Kilku z nich postanowiło jednak wykorzystać...

W listopadowych „Warzywach” europejski rynek oraz pory

W listopadowym wydaniu „Warzyw” można przeczytać m.in. opinie specjalistów nt. sytuacji na europejskich rynkach warzyw. Informacje te zostały zebrane we wrześniu podczas Międzynarodowych Dni...

Ceny warzyw w holenderskich marketach. Po ile różowa cebula?

Przyjrzeliśmy się aktualnym cenom w holenderskim markecie należącym do jednej z sieci handlowych. Przedstawiamy ofertę rodzimych producentów. Marchew pakowana w pęczki sprzedawana jest w cenie...

Niezebrane warzywa. Pogoda wciąż utrudnia pracę

W centralnej i zachodniej Polsce w niektórych gospodarstwach producenci wiąż nie mogą dokończyć zbiorów warzyw. Powodem jest zbyt duża ilość wody w glebie, co nie...
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.