1200×200 Syngenta – kalafior

Sezonowa oferta dyskontów: Fioletowe ziemniaki

Pod koniec października w sieci dyskontów Biedronka pojawiła się oferta związana z Halloween. Znalazły się w niej ziemniaki o fioletowym miąższu. Opakowanie zawierające 750 g odmiany...

Ryżem i ziemniakiem Japończyk żyje

Kojarząca nam się podświadomie z ryżem Japonia jest jednak również mocno przywiązana do ziemniaka. Ta więź nawet się wzmacnia – rośnie na wyspach pokolenie...

Cebula bez łez

W tym sezonie na rynku detalicznym USA pojawi się nowa odmiana cebuli, której domowa obróbka nie będzie już wiązała się z wylewaniem łez. Hodowcy...

„Tytanowy” brokuł

W piątek 27 października w Płowkach k. Radziejowa odbyła się prezentacja odmiany Titanium F1 marki Seminis, której właścicielem jest firma Monsanto. Radosław Grabowski reprezentujący tę...

Rosyjski rynek ziemniaka

Ten podstawowy produkt jest w Rosji wytwarzany od lat w stabilnych ilościach. Struktura produkcji, spożycia, handlu także nie ulega większym wahaniom. Warto jednak pamiętać,...

W Chinach czosnku w bród

W porównaniu z ubiegłorocznymi bieżące zbioru czosnku w Chinach wzrosły o 78%. To efekt ubiegłorocznych reakcji chińskich plantatorów tego warzywa na dobre zeszłoroczne ceny....

Fuzaryjne więdnięcie sałaty. Choroba się rozprzestrzenia

W brytyjskich gospodarstwach produkujących sałatę zaobserwowano pojawienie się ogniska chorobowego Fusarium oxysporum f. sp. lactucae. To pierwsze doniesieniu o przedostaniu się patogenu z kontynentalnej Europy na...

Brokułowe innowacje

 W poniedziałek 23 października w Golubiu Dobrzyniu odbyło się spotkanie poświęcone nowemu typowi odmiany brokułu z oferty firmy Syngenta – wieloróżyczkowej odmianie Monflor F1....

Apulia: Rozpoczęte zbiory kalafiorów. Jakie ceny?

Ruszyły zbiory wczesnych odmian kalafiorów w Apulii, w tym m.in. odmiany Flamenco, Frisca i Ovindoli. W związku z suszą panującą latem producenci spodziewają się...

Nowa broń państwa włoskiego w bitwie o pomidory

Dla Włochów pomidor jest produktem strategicznym. Zdają sobie z tego sprawę konsumenci włoscy, tamtejsi organizatorzy produkcji, handlowcy, mafiosi, politycy włoscy dowodzą, że coraz lepiej...

Najnowsze

Polscy producenci warzyw szklarniowych z wizytą

W listopadzie krajowi producenci warzyw szklarniowych mają najczęściej okazję „złapać oddech” między likwidacją starej uprawy i nowymi nasadzeniami. Kilku z nich postanowiło jednak wykorzystać...

W listopadowych „Warzywach” europejski rynek oraz pory

W listopadowym wydaniu „Warzyw” można przeczytać m.in. opinie specjalistów nt. sytuacji na europejskich rynkach warzyw. Informacje te zostały zebrane we wrześniu podczas Międzynarodowych Dni...

Ceny warzyw w holenderskich marketach. Po ile różowa cebula?

Przyjrzeliśmy się aktualnym cenom w holenderskim markecie należącym do jednej z sieci handlowych. Przedstawiamy ofertę rodzimych producentów. Marchew pakowana w pęczki sprzedawana jest w cenie...
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.