1200×200 Syngenta – kalafior

Ukraina: mniej marchwi, wyższe ceny

Pomimo szczytu sezonu ceny marchwi na ukraińskim rynku są wysokie. W drugiej dekadzie października marchew oferowana była w cenie 3,50-4,00 UAH/kg.  Jak oceniają specjaliści APK-inform,...

Wzrasta spożycie soków

Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna „Soki i musy...

Produkcja mrożonych warzyw pozostanie na wysokim poziomie

Polska należy do ścisłej czołówki producentów mrożonych warzyw w Unii Europejskiej, zajmując drugie miejsce po Belgii. Od wstąpienia Polski do UE do sezonu 2016/17 ich...

Dyniowy show pod Berlinem

11 października firma Agro-Ekspert z Lubonia zorganizowała wycieczkę dla plantatorów warzyw do miejscowości Klaistow k. Berlina. Jej celem było gospodarstwo Spargelhof-Klaistow, należące do rodziny...

Żywność ma być bezpieczna

IV Kongres Bezpieczeństwa Żywności odbył się 11 października w Centrum Konferencyjnym Polin w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie pod hasłem "Jakość i bezpieczeństwo...

„Warzywniak premium – czyli smacznie, zdrowo i odmianowo”

Jakie odmiany z jakim przeznaczeniem?  Jak smakują i jak je komponować w surówkach?  Podczas "Warzywniaka premium - jem ze smakiem" organizatorzy zaprezentowali na WR-SRH w...

Nie można zebrać warzyw. Zalane pola na Łotwie

W ciągu ostatnich dni we wschodniej części Łotwy były ulewne deszcze. Producenci warzyw nie są w stanie wjechać na swoje pola by rozpocząć zbiory....

Czerwona, pekińska, biała, włoska. Ceny kapusty w Polsce

Jak kształtują się obecnie ceny kapusty w centralnej Polsce sprzedawanej luzem? Zapytaliśmy o nie producentów 10 października. Rolnicy oferowali luzem czerwoną kapustę (1-3 kg) w...

Bakterie ratują ziemniaki

Bulwy ziemniaka spryskane pożytecznymi bakteriami są mniej podatne na tzw. mokrą zgniliznę. Naukowcy pracują nad opartymi o mikroorganizmy naturalnymi preparatami wspomagającymi odporność roślin na...

Brokuły zdrowe z natury

Polska jest - po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii - jednym z największych producentów brokułów w Europie. W Hiszpanii uprawia się ok. 40 tys....

Najnowsze

Polscy producenci warzyw szklarniowych z wizytą

W listopadzie krajowi producenci warzyw szklarniowych mają najczęściej okazję „złapać oddech” między likwidacją starej uprawy i nowymi nasadzeniami. Kilku z nich postanowiło jednak wykorzystać...

W listopadowych „Warzywach” europejski rynek oraz pory

W listopadowym wydaniu „Warzyw” można przeczytać m.in. opinie specjalistów nt. sytuacji na europejskich rynkach warzyw. Informacje te zostały zebrane we wrześniu podczas Międzynarodowych Dni...

Ceny warzyw w holenderskich marketach. Po ile różowa cebula?

Przyjrzeliśmy się aktualnym cenom w holenderskim markecie należącym do jednej z sieci handlowych. Przedstawiamy ofertę rodzimych producentów. Marchew pakowana w pęczki sprzedawana jest w cenie...
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.