Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku
 Uczestnicy spotkania w Korycinach

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą.

Przedsiębiorczy właściciel prowadzi firmę od 26 lat i ciągle rozszerza asortyment oferowanych produktów. Część roślin nadal zbierana jest z naturalnych stanowisk, ale M. Angielczyk informował, że próbuje również zbierać nasiona niektórych gatunków i opracowuje technologie ich uprawy. Mówił, że taka działalność może być ciekawą alternatywną dla innych często nie opłacalnych upraw rolniczych. Właściciel imponował wiedzą nt. wszechstronnego wykorzystania różnych gatunków roślin. Podkreślał, że udało mu się trafić z ofertą na rynek, który oczekuje naturalnych produktów i w tym upatruje sukces prowadzonej działalności.

To urokliwe miejsce firma Bejo Zaden wybrała na szkolenie pt. „Jak nowocześnie i zyskownie produkować warzywa metodami ekologicznymi w Polsce”. Ireneusz Ruciński reprezentujący tę firmę informował o nowościach w ofercie. W maju ub. r. asortyment nasion warzyw Bejo Zaden wzbogacono o sałaty różnych typów m.in. kruchą, masłową, batawska, a także dębolistną, i baby leaf. Ponadto I. Ruciński zapowiedział wprowadzenie dwóch mieszańcowych odmian pasternaku – Palace F1 i Picador F1, rozwój hodowli selera naciowego, brokułu gałązkowego i jarmużu.

Prelegent wspomniał też o tzw. konceptach firmy polegających na promocji warzyw określonych odmian do produkcji zdrowych przekąsek. Chodzi o możliwość tworzenia tzw. wartości dodanej do produktu, aby umożliwić plantatorom zbyt warzyw po wyższej cenie. Niektóre z tych pomysłów są sprzedawane dużym firmom na wyłączność. Należy do nich np. cool wrap – do ich produkcji firma proponuje odmianę kapusty o bardzo słodkich, elastycznych liściach, która może zastępować naleśnik w przekąskach typu wrap. Kolejnym pomysłem jest świeża cebulka – to specjalne odmiany cebuli, które wyróżniają się kulistym kształtem główki i sztywnym, wyrównanym szczypiorem, a także delikatnym smakiem. Kohyspice – to propozycja kalarepy, pokrojonej w słupki, porcjowanej w opakowania, na których widoczne są postacie z kreskówek. Sposób ten zyskał już popularność w USA.

Marcin Moczulski z Bejo Zaden podkreślał, że firma jest liderem w produkcji nasion warzyw do upraw polowych i już od kilkunastu lat oprócz oferty dla producentów konwencjonalnych rozwija również dział Ogranic – zajmujący się propozycjami dla gospodarstw ekologicznych. W portfolio, które obejmuje ok. 50 gatunków warzyw firma ma ponad 1000 odmian, w tym 150 dostępnych w jakości ekologicznej. Prelegent przedstawił dane świadczące o rosnącym zapotrzebowaniu na żywność ekologiczną na świecie, nie tylko w najbogatszych krajach, ale również tych średnio zamożnych.

Marek Krysztoforski z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu zwracał uwagę na wiele ważnych aspektów w technologii uprawy roślin decydujących o powodzeniu uprawy i uzyskiwaniu wysokich plonów. Podpowiadał, jak dbać o glebę, jak zwiększyć jej żyzność. Przed przestawieniem gospodarstwa z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną prelegent zalecał przede wszystkim wykonanie szczegółowej analizy gleby i doprowadzenie jej odczynu do poziomu optymalnego do planowanej uprawy oraz zwalczenie chwastów trwałych. Podpowiadał, że w ekologicznej uprawie roślin wymagających sporych dawek azotu warto wykorzystywać przedplon z koniczyny czerwonej oraz zastosować jeszcze obornik. Podkreślał, też zalety stosowania roślin bobowatych drobnonasiennych, z tym, że zwrócił uwagę, że rośliny te muszą mieć czas na rozwój i nie powinno się ich zbyt wcześnie zaorać, żeby nie doprowadzić do start azotu. M. Krysztoforski wyjaśniał również zasady ustalania prawidłowego płodozmianu.

Dr Beata Studzińska doradca ekologiczny mówiła o uwarunkowaniach technicznych w produkcji warzyw. Podkreślała, że ważne jest nawadniane, dzięki któremu można zminimalizować ryzyko niskich plonów. Informowała też o potrzebie posiadania odpowiednich opryskiwaczy i dyszy, które zapewniają dobre pokrycie roślin, ponieważ większość środków ochrony roślin dozwolonych w ekologii to preparaty o działaniu kontaktowym. W ochronie przed chorobami i szkodnikami w uprawach ekologicznych szczególnie istotny jest monitoring i wykonywanie zabiegów zapobiegawczych. A podczas zwalczania chwastów ważny jest właściwy moment wykonywania uprawek dobór odpowiedniego sprzętu, a także konsekwentne powtarzanie tych zabiegów.

Piotr Huszcza z firmy NaturalCrop przedstawił produkty z oferty przeznaczone do stosowania w uprawach ekologicznych. Zachęcał m.in. do stosowania doglebowo nawozu Fertil C-N (40-12,5), który zawiera 12,5% azotu. Jest to produkt organiczny, który stymuluje namnażanie mikroorganizmów glebowych. Prelegent polecał nawóz dolistny – NaturalCrop SL, zawierający aminokwasy. Ponadto przedstawił produkt ZumbaPlant wspomagający zdrowy rozwój korzeni i części nadziemnej roślin, który zawiera szczepy Bacillus spp., Trichoderma spp. oraz grzyby mikoryzowe Glomus spp.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

 

 

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.