• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
Polecane„Gotowa” rozsada pora i selera

„Gotowa” rozsada pora i selera

Firma Luty Jacek, znana jako dystrybutor nasion, jest także importerem rozsad. Współpracuje w tym zakresie z wyspecjalizowanymi producentami rozsad w Europie.

– Rozsadę selera importujemy od włoskiej firmy Vivai Bacchetto, natomiast rozsadę pora od holenderskiej firmy Lenders BV – podkreślił Jakub Wrona, reprezentujący przedsiębiorstwo Luty Jacek, podczas spotkania zorganizowanego w grudniu ub.r. w Pobiedniku Wielkim. Przedstawiciel dystrybutora udzielił wskazówek dotyczących składania zamówień i przytoczył korzyści wynikające z wprowadzania do uprawy profesjonalnie przygotowanej rozsady.

Przed zamówieniem należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniej odmiany i jej przeznaczeniem, wielkością zamówienia i terminem dostawy (z wyprzedzeniem co najmniej 8-tygodniowym w przypadku rozsady selera i 14-tygodniowym dla rozsady pora).

W przypadku rozsady selera, po złożeniu zamówienia firma dystrybuująca wysyła otoczkowane i podkiełkowane nasiona do producenta rozsad. Rozsada wyprodukowana z takich nasion jest zdrowa, krępa, wyrównana, ma silny i dobrze rozbudowany system korzeniowy. Skutkuje to lepszym przyjęciem się roślin po posadzeniu. Wyprodukowanie rozsady od wysiania nasion do tacek trwa 7–8 tygodni. Do producenta trafiają rośliny o wysokości 11–12 cm, a bryła korzeniowa z podłożem ma 5 cm długości. Produkcja odbywa się w tacach styropianowych (53 x 34 cm) jednorazowego użytku (fot. 1), dostępnych w dwóch wielkościach: 228 komórek (rozsada polecana do najwcześniejszych nasadzeń, w tunelach pod agrowłókniną) i 260 komórek (rozsada przeznaczona do wysadzania na miejsce stałe w kwietniu/maju).

Rozsada pora, w zależności od terminu dostawy do gospodarstwa, produkowana jest w zakładach produkcyjnych firmy Lenders BV zlokalizowanych w Maroku (najwcześniejsze dostawy na 9–13. tydzień roku), Portugalii (dostawy na kwietniowo-majowe terminy nasadzeń, od 14. do 21. tygodnia) i Holandii (dostawy od 22. tygodnia).

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Istnieje możliwość zamówienia rozsady:

  • rwanej – dostępna w każdym terminie, jest to rozsada 12-tygodniowa, sztywna, grubości ołówka, wkrótce po dostarczeniu do gospodarstwa musi zostać wysadzona na miejsce stałe;
  • w wielodoniczkach – produkowana jest w tacach styropianowych (fot. 2), z których przed wysyłką do producenta jest wyciągana i wysyłana w skrzynkach z bryłą korzeniową;
Fot. 2. …i pora może być produkowana w tacach styropianowych
  • w kostkach (fot. 3).
Fot. 3. Rozsada pora w kostkach torfowych

Transport rozsady jest monitorowany od momentu załadowania do rozładowania, rozsada selera przewożona jest w temperaturze 12°C, a pora 4°C.

Joanna Klepacz-Baniak; fot. A. Maciejuk

Artykuł został opublikowany w numerze 2/2017 “Hasła Ogrodniczego”

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl