W Holandii o produkcji rozsady pora

0
167
Łukasz Bogaczyk (z lewej), reprezentant Enza Zaden Poland oraz John Baltussen – właściciel firmy Baltussen

Podczas wizyty w holenderskiej rodzinnej firmie Baltussen zajmującej się od 17 lat produkcją rozsady pora grupa polskich producentów miała okazję dowiedzieć się wielu szczegółów dotyczących tej produkcji.

Spotkanie w holenderskiej miejscowości Asten, w której mieści się siedziba firmy Baltussen zorganizowała firma Agro-Ekspert, dystrybutor rozsad pora z tego przedsiębiorstwa, a współorganizatorem była firma nasienna Enza Zaden Poland.

John Baltussen – właściciel firmy informował, że w 2000 r. wykupił gospodarstwo od swojego ojca, który uprawiał w tym rejonie warzywa już od 50 lat. John wraz z żoną Haidi postanowili skoncentrować się na rozsadzie pora i rozwinąć tę produkcję nie tylko w Holandii, ale również w Maroko. Przekonał się, że na najwcześniejsze terminy nasadzeń rośliny wyprodukowane w cieplejszym klimacie są lepszej jakości. Już w 2003 r. oprócz produkcji w Holandii zaczął rozwijać firmę w Maroku. Informował on, że obecnie udział firmy Baltussen w europejskim rynku rozsady pora sięga ok. 10%. – Sprzedaż prowadzona jest w całej Europie, ale głównie w Holandii, Niemczech i Belgii. Jeśli chodzi o odmiany pora, to produkujemy rozsadę z wszystkich odmian oferowanych na rynku, ale największy udział mają odmiany marki Nunhems (głównie Krypton F1), a w przypadku odmian wczesnych dominującą jest Chinook F1 z oferty firmy Enza Zaden – przekazywał J. Baltussen.

O technologii produkcji rozsady pora w Maroku mówił Rob van Mierlo, odpowiedzialny w firmie Baltussen za sprzedaż sadzonek, spedycję i produkcję holenderską. Uprawy w Maroku zlokalizowane są w rejonie Agadiru, w którym skoncentrowana jest uprawa warzyw. Firma Baltussen dzierżawi tam 50 ha, z czego do produkcji rozsady przeznaczają 40 ha.

Produkcja rozsad trwa tam 10–11 tygodni. Przed uprawą najważniejsze jest nawodnienie pola, stosowane są również nawozy. Nasiona wysiewane są siewnikiem pneumatycznym (od połowy listopada). Po siewie pola przykrywane są agrowłókniną dla zapewniania wyższej wilgotności gleby i uzyskania wyrównanych wschodów. Pola te położone są w szerokiej dolinie otoczonej górami, dzięki czemu tworzy się specyficzny klimat sprzyjający uprawie roślin. Do nawadniania wykorzystywana jest woda ze studni głębinowej oraz z jeziora oddalonego o 30 km od gospodarstwa. W produkcji wykonywane są tylko zabiegi przeciwko chorobom i szkodnikom, natomiast nie stosuje się żadnych herbicydów.

Gdy rośliny osiągną odpowiednią wielkość są najpierw podorywane mechanicznie, a następnie zbierane ręcznie. Przed zbiorem ścinane są liście na jednakową wysokość. W trakcie pakowania do skrzynek prowadzona jest selekcja. Transport rozsady z Maroka do Holandii zajmuje 4 dni. W Holandii rośliny są przepakowywane, odpowiednio etykietowane i wysyłane np. do Polski. Z Holandii do Polski transport trwa dodatkowo dobę. Według zaleceń producenta rozsady, sadzenie powinno odbywać się bezpośrednio po dostarczeniu roślin, ale gdy nie pozwalają na to warunki pogodowe, to możliwe jest przetrzymanie roślin w skrzynkach jeszcze przez kilka dni.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię