Kalerosse™ – nowe warzywo

Kalerosse™ – nowe warzywo

Na polskim rynku debiutuje nowe warzywo – Kalerosse™. To krzyżówka brukselki i jarmużu – mająca bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i wiele wartości odżywczych.


Jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa była chęć odkrycia uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i smaczne „kapustki”. Kalerosse™ cieszy się już wielką popularnością w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. W Berlinie, w konkursie na innowacyjne produkty Fruit Logistica Innovation Award 2013 zdobyło 3 miejsce.

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Warzywo można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W  100 g znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C, niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu.

Na polski rynek warzywo to wprowadzane jest pod marką Fit&Easy należącą do polskiej firmy Green Factory mającej 50% udziałów polskiego rynku sałat ciętych gotowych do spożycia.

za: materiały firmowe Green Factory

Powiązane artykuły

Komentarzy: 2

  1. Vika

    Wygląda ciekawei, ale czy naprawde jest takie dobre. Byłoby to odkrycie, gdyby dzieci chętnie to jadły, np po to by zastąpić znienawidzoną przez nie brukslekę

    Odpowiedz

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.