Mikroelementy w żywieniu pomidora

Mikroelementy w żywieniu pomidora
 Włodzimierz Prus. Adob

Wiele przydatnych informacji, dotyczących żywienia i ochrony pomidorów pod osłonami przekazano podczas seminarium zorganizowanego przez firmy HM. Clause, BASF, Koppert, Adob i Grupa Producentów Owoców i Warzyw „Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski” w listopadzie ub.r.

Włodzimierz Prus (fot.) z firmy Adob mówił o znaczeniu odżywiania roślin mikroelementami, zwłaszcza w aspekcie podwyższonej odporności na stres. Z portfolio produktów firmy Adob, prelegent zwrócił uwagę na linię nawozów do odżywiania pozakorzeniowego Adob® ProFit + Mikro. Są to wieloskładnikowe nawozy krystaliczne, zawierające wszystkie makro i mikroelementy niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Zawarte w nich mikroskładniki (Cu, Fe, Mn, Zn) są schelatowane przez EDTA. Nawozy dostępne są w trzech wersjach – z podwyższoną zawartością potasu (4-12-38) lub fosforu (10-40-8) oraz o zrównoważonej zawartości NPK (18-18-18). Ich stosowanie jest zalecane jako uzupełnienie fertygacji lub odżywiania doglebowego, zwłaszcza w przypadku wystąpienia deficytów składników pokarmowych oraz w warunkach stresowych.

Jak podkreślił W. Prus, pierwiastki z nawozów dolistnych są o wiele efektywniej wykorzystywane w stosunku do tych pobieranych przez system korzeniowy. Ponadto na dostępność składników pokarmowych z podłoża dla roślin wpływają pH (optymalny zakres wynosi 6,5–7,5), a także wzajemne oddziaływanie pierwiastków, które może ograniczać bądź całkowicie blokować pobieranie niektórych składników.

Specjalista mówił także o roli chelatów. Jak poinformował, pierwiastki dostarczone roślinom w tej postaci łatwo wnikają do roślin i są szybciej przyswajalne w porównaniu z ich tradycyjną formą. Produkty zawierające schelatowane mikroelementy cechuje bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie. Dodatkowo obniżają twardość wody i zmniejszają napięcie powierzchniowe. Są wysoce wydajne, co wpływa na obniżenie kosztów odżywiania roślin. Z dostępnych w ofercie firmy Adob chelatów, prelegent wyróżnił te z grupy IDHA. Są to związki mające zdolność ulegania biodegradacji w krótkim czasie. Substancja chemiczna rozkłada się na wodę i CO2 oraz proste, nietoksyczne związki pod wpływem działania mikroorganizmów znajdujących się w glebie i wodach powierzchniowych. Związek IDHA ulega rozkładowi w 75% w ciągu 28 dni.

Tekst i fot. Anna Maciejuk

Fragment artykułu opublikowanego w całości w numerze 2/2017 „Hasła Ogrodniczego”

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.