MOP-200 – nowość do obierania cebuli

0
67

Wydajność, higiena i wygoda – to główne cechy nowej maszyny do obierania cebuli opracowanej przez Ftnon Dofra we współpracy z Gills Onions i amerykańskiej USDA, które na polskim rynku oferuje firma APH. Jak podaje producent maszyny jej maksymalna wydajność sięga 120 cebul na minutę. Urządzenie zostanie wprowadzone na rynek europejski w tym roku pod nazwą MOP-200.

Model ten został tak skonstruowany, aby ułatwić obsługę, czyszczenie i konserwację oraz uzyskać optymalną wydajność obierania. Wymagania w zakresie higieny w sektorze spożywczym są coraz bardziej rygorystyczne, dlatego projektanci nowej maszyny wybrali odpowiednie komponenty do jej wykonania. Jego otwarta struktura zapewnia łatwy dostęp do każdej części. Drzwi i pokrywy można usunąć bez użycia narzędzi, a jednostki obcinające szczypior i piętkę, dociskające i obcinające są dostępne bezpośrednio po otwarciu osłon maszyny. Jednostki te mają zwartą strukturę i umieszczone są w taki sposób, że można je instalować i demontować w krótkim czasie. MOP-200 podczas pracy utrzymuje „środek” cebuli, dzięki czemu nie ma potrzeby wprowadzania wielu ustawień, które są wymagane, aby osiągnąć dobre rezultaty obierania w maszynach konwencjonalnych. Wystarczy wykonać kilka czynności, aby dostosować maszynę do optymalnego obierania dowolnego typu i wielkości cebuli.

MOP-200 nie ma wentylatora do oddzielania odpadów od produktu końcowego, tak jak w innych obieraczkach. W rezultacie nie ma odpadów przypadkowo wydmuchiwanych do otoczenia. W modelu tym odpady usuwa się z tyłu urządzenia, a obrane produkty wyjmuje się z boku. Odpad i obrany produkt są rozdzielone na wstępnym etapie obierania, co chroni maszynę przed zanieczyszczaniem.

Podobnie jak w poprzednim modelu obieraczki tej firmy, posiada ona bęben obierania magnetycznego. Jednostki chwytające obracają się całkowicie przez napęd magnetyczny, nie stykając się z żadną powierzchnią maszyny. Eliminuje to wiele części podatnych na ścieranie.

AA

Informacja pochodzi z numeru 1/2017 miesięcznika „Warzywa”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię