O ochronie i pożytecznych mikroorganizmach w uprawach kapustnych i cebulowych

0
113

Podczas seminarium zorganizowanego w grudniu ub.r. przez firmy Enza Zaden Poland, Bayer i Luty Jacek w Proszowicach k. Krakowa, oprócz przedstawienia odmianowej oferty, mówiono również o ochronie oraz wykorzystaniu preparatów na bazie pożytecznych mikroorganizmów w uprawie warzyw kapustnych i cebulowych.

Katarzyna Gładka (fot. 1), odpowiedzialna w firmie Bayer za doświadczenia nad skutecznością zabiegów z wykorzystaniem środków ochrony roślin (ś.o.r.) w uprawie warzyw, omówiła możliwości ochrony gatunków kapustnych i cebulowych przed chorobami oraz szkodnikami. Poinformowała, że w minionym roku największy problem plantatorom sprawiło masowe występowanie tantnisia krzyżowiaczka.

Z kolei od dwóch sezonów coraz poważniejszym zagrożeniem – zwłaszcza w uprawie warzyw kapustnych – jest mączlik warzywny. Larwy tego szkodnika żywią się sokiem pobieranym z tkanek przewodzących, co prowadzi do ogłodzenia rośliny i skutkuje obniżeniem plonu. Dodatkowo mączliki wydalają duże ilości tzw. rosy miodowej, na której rozwijają się grzyby sadzakowe, obniżające wartość handlową plonu. W naszych warunkach klimatycznych mączlik warzywny może rozwinąć nawet sześć pokoleń w ciągu roku (w chłodniejsze lata mniej).

Oferowany przez firmę Bayer preparat Proteus 110 OD ma szerokie spektrum działania (zwalcza m.in. mszyce, gąsienice motyli), a dzięki zawartości dwóch substancji czynnych (tiachlopryd i deltametryna) ryzyko uodpornienia się szkodników na ten środek jest mniejsze. Preparat, w formie zawiesiny olejowej, jest skuteczny nawet w wysokiej temperaturze. Movento 100 SC, zarejestrowany w Polsce m.in. do zwalczania mszyc i mączlików w uprawie roślin kapustnych, działa w roślinie systemicznie, przemieszczając się w dwóch kierunkach. Dzięki temu, że jest transportowany zarówno przez ksylem, jak i floem (czyli w górę i w dół rośliny), krąży zarówno w starszych częściach roślin, jak i w tych, które rozwinęły się po zastosowaniu preparatu. K. Gładka podkreślała, że środek ten najskuteczniej działa na najmłodsze stadia rozwojowe szkodników, a na efekt zabiegu trzeba poczekać kilka dni (w odróżnieniu od Proteusa 110 OD, który działa szybko).

K. Gładka podkreślała, że w ochronie plantacji przed mączlikiem warzywnym ogromne znaczenie mają zabiegi agrotechniczne – zadbanie o to, aby w pobliżu pól uprawnych nie występowały chwasty z rodziny kapustowatych (np. glistnik jaskółcze ziele), na których żeruje i rozwija się mączlik oraz dokładne uprzątnięcie resztek roślinnych po zbiorach (w nich zimują osobniki dorosłe).

Prelegentka przedstawiła także wyniki doświadczeń potwierdzające wysoką skuteczność innych preparatów z oferty firmy Bayer do ochrony warzyw. Wśród nich wymieniła m.in. fungicyd Luna Experience 400 SC, który obecnie jest zarejestrowany w uprawie marchwi do zwalczania alternariozy i mączniaka prawdziwego oraz w porze – w ochronie przed alternariozą i rdzą pora. Firma Bayer ma w ofercie też preparaty biologiczne – Serenade ASO (zarejestrowany w ochronie warzyw, m.in. pomidorów, papryki i oberżyny przed chorobami grzybowymi; należy go stosować zapobiegawczo) oraz Contans WG (stosowany doglebowo, przed rozpoczęciem uprawy; zwalcza grzyby z rodzaju Sclerotinia spp. – sprawców zgnilizny twardzikowej).

Fot. 1. Katarzyna Gładka z firmy Bayer omówiła możliwości ochrony warzyw kapustnych i cebulowych przed chorobami i szkodnikami

Jan Wcisło (fot. 2) z firmy Intermag omówił programy nawożenia poszczególnych gatunków warzyw z uwzględnieniem biostymulatorów Tytanit® i Optysil®. Przedstawił również nową ofertę tego przedsiębiorstwa, skupiając się na serii biopreparatów Bactim®. W jej skład wchodzą:

  • Bactim Starter – działający biostymulująco i zwiększający biologiczną aktywność gleby, polecany do zaprawiania nasion warzyw i roślin ozdobnych, zawierający mikroorganizmy ryzosferowe z rodzajów Bacillus spp., Pseudomonas spp., Azospirillum spp., Azotobacter spp.);
  • Bactim Mixer – biopreparat w formie granulatu, szczególnie polecany do przygotowania podłoży do siewu, pikowania, sadzenia i przesadzania roślin oraz do stosowania wraz z sadzeniem roślin na miejsce stałe; zawiera bakterie ryzosferowe (Agrobacterium spp., Bacillus spp., Streptomyces spp.), grzyby mikoryzowe (Glomus spp.) i saprofityczne (Pochonia spp., Trichoderma spp.) oraz drożdże (Pichia spp.);
  • Bactim Ruter – zawierający bakterie ryzosferowe (Bacillus spp., Paenibacillus spp., Pseudomonas spp., Azospirillum spp., Azotobacter spp.), grzyby saprofityczne (Gliocladium spp., Trichoderma spp.) oraz mikoryzowe (Glomus spp.), przeznaczony do podlewania siewek warzyw i roślin ozdobnych;
  • Bactim Fertimax – stymulujący wzrost i rozwój roślin przez zwiększenie intensywności procesu fotosyntezy oraz zwiększający zdrowotność systemu korzeniowego, polecany w uprawach warzyw pod osłonami oraz do przygotowania rozsad warzyw kapustnych, zawiera bakterie ryzosferowe (Bacillus spp., Paenibacillus polymyxa, Pseudomonas fluorescens) oraz grzyby saprofityczne (Trichoderma spp., Gliocladium virens);
  • Bactim Receptor – polecany do podlewania, opryskiwania gleby przed siewem i sadzeniem roślin, fertygacji upraw warzyw i roślin ozdobnych na plantacjach, na których notuje się zwiększone nasilenie nicieni, zawiera bakterie ryzosferowe (Streptomyces spp.), grzyby saprofityczne (Pochonia spp.) oraz mikoryzowe (Glomus spp., Rhizophagus spp.), preparat ten m.in. poprawia zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe przez cały okres wegetacji;
  • Bactim Vigor – zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby, stymuluje rozwój systemu korzeniowego i obniża podatność roślin na stresy abiotyczne i biotyczne, może być stosowany w formie opryskiwania, podlewania gleby i roślin bądź fertygacji, zawiera bakterie ryzosferowe (Bacillus spp., Streptomyces spp.), grzyby saprofityczne (Trichoderma spp.) i mikoryzowe (Glomus spp., Rhizophagus spp.) oraz drożdże (Pichia spp.).
Fot. 2. Jan Wcisło z firmy Intermag przedstawił ofertę tego przedsiębiorstwa, m.in. nową serię biopreparatów Bactim®

Tekst i fot. Ilona Sprzączka

Artykuł został opublikowany w numerze 3/2017 „Hasła Ogrodniczego”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię