Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.


Automatic Spiralizer model Streamer tnie marchew, cukinię, brokuły, ogórki, dynię czy słodkie ziemniaki na paski, pierścienie, spirale i wstążki przypominające m.in. spaghetti, tagliatelle czy gnocchi. Ma to być zdrowsza alternatywa dla zbożowych, bardziej kalorycznych makaronów. Urządzenie wykorzystuje łatwo wymienialne ostrza i jest obsługiwane przez tylko jedną osobę. Możliwa jest produkcja więcej niż jednego rodzaju ‘makaronu’ w tym samym czasie np. spirali i słupków.

Produkt wejściowy trafia na przenośniku taśmowym do sekcji cięcia warzyw, gdzie kilka głowic pracuje równocześnie, przerabiając je na regularne, precyzyjnie wycięte paski lub spirale. Producenci podkreślają, że model Streamer zaprojektowano, aby można było możliwie sprawnie, bez przerywania pracy produkować warzywny makaron oraz z łatwością zachować higienę w produkcji i bezpieczeństwo.

Dzięki maszynie można wykorzystać resztki np. pozostałe po różyczkowaniu brokułów, lub nieforemne warzywa np. marchew i ograniczyć odpady z produkcji.

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.