AktualnościPomidor dla przemysłu: Astrachań będzie liderem?

Pomidor dla przemysłu: Astrachań będzie liderem?

Zbiorcze dane na temat rosyjskiej produkcji pasty pomidorowej i innych produktów pochodzących z przetwórstwa pomidorów nie są jednoznaczne. Wiadomo na pewno, że import jest co najmniej dwukrotnie większy od własnej produkcji oraz to, że są w Federacji Rosyjskiej obszary, gdzie może ona być duża i dobrej jakości. Zdaniem Rosjan – oczywiście najlepsza na świecie.

W 2016 roku opublikowany został raport “Analiza rynku pasty pomidorowej i puree w Rosji” (Business Stat). Zdaniem jego autorów produkcja ta wzrosła w latach 2011-15 z 32 tys. ton do 52,3 tys. ton, a import spadł ze 155,5 tys. ton do 145,9 tys. ton. Zastrzegają się oni przy tym, że często za rodzimą bierze się do szacunków produkcję tylko w Rosji konfekcjonowaną – przekładaną z beczek do słoików. 
 
Wysiłkom w dociekaniach statystyków towarzyszą jednak i te zmierzające do rzeczywistej budowy czy też rozbudowy bazy przetwórczej pomidorów. Władze administracyjne oraz gospodarcze obwodu astrachańskiego są przekonane, że dysponują jednymi z najlepszych w świecie warunkami naturalnymi do polowej produkcji pomidorów dla przemysłu. Na stepowych równinach dolnego biegu Wołgi panuje suchy klimat (wilgotnośc względna powietrza wynosi około 15%), temperatura latem przekracza 40 stopni Celsjusza, słońce świeci praktycznie cały sezon wegetacyny – pomidory mają dużo suchej masy (wysoki wskaźnik Brixa), nie chorują i łatwo je zebrać maszynowo.
 
W 2015 roku sformułowano tam plan rozwoju pomidorowej bazy surowcowej mającej produkować (na początek) około 50 tys. ton pasty pomidorowej, a potem i dwa razy więcej. Region miałby więc dostarczać jej tyle, ile teraz produkuje się w całym kraju. W dwa lata osiągnięto produkcję na poziomie 55 tys. ton. Z komunikatów pochodzących z jesieni ubiegłego roku można domniemywać, że dalsze wzrosty będą możliwe, jeśli szybko powstaną nowe plantacje pomidorów. 
 
W ubiegłym roku w obwodzie astrachańskim zebrano około 200 tys. ton pomidorów dla przetwórstwa – dla porównania jest to mniej więcej tyle, ile zbiera się w całej Polsce (w 2016 r. zebraliśmy ponad 200 tys. ton, w roku ubiegłym – 175 tys. ton). Jednak do europejskiej stolicy pomidora Astrachaniowi jeszcze droga daleka – lider kontynentu, Włochy, produkuje ich rocznie ponad 5 mln ton.
 
za: WPTC, BusinessStat, volpromex.ru


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl