Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. III

0
104

Kolejna grupa środków powiększyła możliwości ochrony plantacji warzyw w Polsce.

Zalecenia uzupełniające „Program Ochrony Roślin Warzywnych przed chorobami i szkodnikami na 2017 r.” (uzupełnienie do 23.06.2017 r.):

Nazwa handlowa środka ochrony roślin (skład) Zwalczany gatunek agrofagu lub cel zabiegu (karencja w dniach) Dawka Chroniony gatunek rośliny (karencja w dniach)
Fungicyd
Argus 250 EC

Cros 250 EC

(difenokonazol; 250 g/l, 25,97%)

mączniak prawdziwy, alternarioza 0,5 l/ha marchew (14), pietruszka (14)
Mancolaxyl

(mankozeb; 640 g/kg, 64% + metalaksyl; 80 g/kg, 8%)

zaraza ziemniaka 2,25 kg/ha pomidor uprawiany w polu (7)
mączniak rzekomy 2,5 kg/ha cebula z siewu (14)
Signum 33 WG
(piraklostrobina; 67 g/kg, 6,7% + boskalid; 267 g/kg, 26,7%)
ograniczanie występowania Stemphylium 1,0 kg/ha cebula (14)
Zoocyd
Agree 50 WG

[Bacillus thuringiensis ssp. aizawai szczep GC-91 (Bta GC-91) – 500

g/kg; 25000 IU/mg]

Plutellidae (Plutella xylostella) 1,0 kg/ha rzodkiew (nd)
Sumicidin 050 EC

(esfenwalerat; 50 g/l, 5,54%)

gąsienice: piętnówki kapustnicy, bielinków – kapustnika i rzepnika 0,2 l/ha kapusta głowiasta uprawiana w polu (7)
Regulator wzrostu
Itcan 270 SL

(hydrazyd maleinowy; 270 g/l, 22,68%)

zapobieganie wyrastaniu w szczypior podczas przechowywania 8,9 l/ha cebula (4)

Katarzyna Kupczak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę podać swoje imię