• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościRośnie produkcja hiszpańskich mrożonek

Rośnie produkcja hiszpańskich mrożonek

Z roku na rok obserwowany jest wzrost hiszpańskiej produkcji warzyw mrożonych. W minionym roku odnotowano 8% wzrost produkcji, która przyniosła dochód lokalnym producentom na poziomie 690,0 mln euro. W ujęciu dziesięcioletnim wzrost produkcji mrożonek warzywnych wynosi 50% – z 457,7 tys. ton w roku 2006 wzrósł do ubiegłorocznych 686,5 tys. ton. Około 95% krajowego przetwórstwa tych produktów skupione jest w 12 firmach i ich zakładach przetwórczych.


Wraz ze wzrostem krajowej podaży rośnie corocznie także eksport mrożonych warzyw. W sumie około 43% lokalnej produkcji kierowane jest poza granice Hiszpanii. W roku 2016 wielkość eksportu oszacowano na niemal 392,0 tys. ton wobec 370,3 tys. ton wyeksportowanych rok wcześniej (6% wzrost wysyłki).
Największymi importerami hiszpańskich mrożonych warzyw są od lat kraje unijne – w tym szczególnie Francja, Wielka Brytania oraz Niemcy. Od paru lat na popularności zyskały również hiszpańskie mrożonki na rynkach Afryki i państw Środkowego Wschodu oraz Stanów
Zjednoczonych.
Dominujące w produkcji mrożonych warzyw są brokuły – zwłaszcza są one popularne w eksporcie. W minionym roku wyprodukowano ich prawie 109,0 tys. ton, z czego 81% skierowano za granicę. Na drugim miejscu w produkcji uplasował się mrożony groszek zielony – 106,9 tys. ton, a na trzecim miejscu mrożona słodka papryka z wynikiem 100,0 tys. ton. Ponadto około 30,0 – 40,0 tys.ton stanowi hiszpańska produkcja mrożonego szpinaku, cebuli, fasoli czy marchwi.
Jednym z największych regionów produkujących mrożone warzywa jest prowincja Navarra skąd pochodzi około 28% łącznej krajowej podaży – ponad 192,0 tys. ton przetworów.
Źródło: FAMMU/FAPA


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl