Rzodkiewka z doświetlanych upraw, przez 12 miesięcy

Rzodkiewka z doświetlanych upraw, przez 12 miesięcy

Powszechne w produkcji szklarniowej ogórków i pomidorów doświatlanie znalazło zastosowanie w uprawie rzodkiewki. Produkowana jest ona przez 12 miesięcy w Holandii.


Obiekty szklarniowe firmy Yilmaz Radijs położone są w gminie Westland i zajmują łącznie 20 ha. Co tydzień produkowanych jest w nich 90 ton rzodkiewek (luzem) i 180 tys. pęczków, które trafiają do klientów w Holandii, Danii, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Belgii – podaje freshplaza.

Jak podkreśla Zoef Yilmaz, właściciel firmy, dzięki doświetlaniu upraw przez pięć miesięcy możliwe było osiągniecie wysokiej jakości produktu końcowego (odpowiednie walory smakowe) i uniezależnienie się od importu rzodkiewek, w celu zapewnienia dostaw stałym odbiorcom.

Zanim zdecydowano się na zainstalowanie na większą skalę lamp, przeprowadzono testy na powierzchni 0,5 ha. Po uzyskaniu pozytywnych wyników rozpoczęto produkcję rzodkiewki w tym systemie na powierzchni 2,5 ha, a w planach firmy jest instalacja systemu doświetlania upraw na powierzchni 20 ha.

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera warzywa.pl
ZAPIS DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.