• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościSterylna mini-szklarnia z sałatą. Hydroponika w nowym wymiarze

Sterylna mini-szklarnia z sałatą. Hydroponika w nowym wymiarze

Vivi verte to system zaprezentowany na targach Fruit Logistica 2017 na stoisku firmy Viscon. Powstał on z idei upraw in vitro oraz wielowarstwowej produkcji w kabinach oświetlanych wyłącznie LED.


Vivi verte składa się z perforowanej torebki zamykającej w sobie tackę z pożywką oraz rosnącą w niej roślinę. Całość stanowi sterylną miniaturową szklarnię, która gwarantuje konsumentowi dostęp do świeżych liści sałaty, kapusty lub ziół, które wciąż rosną u niego w domu. Jak podkreślają pomysłodawcy systemu – gwarantuje on ekstremalnie bezpieczny i czysty produkt.

Najbardziej innowacyjne w tym systemie jest założenie, że rośliny od początku produkcji, aż do stołu konsumenta rosną w tej samej pożywce (ok. 0,5 litra dawkowane jest przy rozpoczęciu uprawy i wystarcza na cały okres wzrostu) oraz w zapieczętowanej folią sterylnej atmosferze, typowej dla upraw in vitro.
Jak wszystkie sałaty gotowe do spożycia, także warzywa z Vivi verte nie wymagają mycia, ponadto nigdy nie były narażone na warunki zewnętrze, oraz nie miały styczności ze szkodnikami i patogenami, a zatem i ze środkami ochrony roślin. Konsument może produkt przetrzymywać przez 10 dni.
Zaletą dla producenta, który zdecyduje się na zakup technologii produkcji, jest możliwość uprawy w wielowarstwowych systemach (półki oddzielone od siebie o kilkanaście centymetrów) co pozwala upakować na niewielkiej powierzchni tysiące roślin. Odizolowanie produkcji i uniezależnienie jej od warunków atmosferycznych pozwala na stabilną produkcję w dowolnym miejscu na świecie.

Wg wyliczeń producenta systemu do obsługi wystarczą 3 osoby, które na powierzchni ok 4 000 m2 uprawy (cykl produkcji 4 tygodnie) są w stanie uzyskać w ciągu roku 1 150 000 produktu gotowego do sprzedaży.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl