• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościTakii…e cebule

Takii…e cebule

17 sierpnia br. firma Enza Zaden zaprosiła kujawskich plantatorów cebuli na prezentację odmian hodowli Takii Seed i Enza do gospodarstwa Tomasza i Roberta Stanków w Młynicach k. Strzelna. 

 

Pierwszą z prezentowanych odmian, którą można było obejrzeć również na plantacji produkcyjnej Tomasza Stanka był mieszaniec Bonus F1 w typie japońskim. Jak podkreślał Piotr Pietrzak reprezentujący firmę Enza Żaden, ta znana na Kujawach od lat odmiana różni się od typowych „hiszpanów” większą zawartością suchej masy w cebulach oraz mniejszą podatnością na wybijanie w pędy kwiatostanowe, dlatego może być siana już w marcu. 

Odmianę Bonus F1 wyróżnia wczesność i wysoki plon. Można ją również przechowywać przez kilka miesięcy – zdaniem P. Pietrzaka w niektórych gospodarstwach cebulę tę składuje się nawet do stycznia. -Następcą Bonusa F1 jest odmiana Medusa F1 będąca również połączeniem typu japońskiego z hiszpańskim, jednak bliższa temu drugiemu. Osiąga ona dojrzałość zbiorczą 5–7 dni po Bonusie F1, cechuje się natomiast większym wyrównaniem i wyższą zawartością suchej masy w cebulach – informował P. Pietrzak. -Bonus F1 uchodzi na Kujawach za jedną z najwcześniejszych odmian, jednak w portfolio Takii znajduje się jeszcze wcześniejszy mieszaniec Takstar F1 załamujący szczypior 7–10 dni przed Bonusem F1. Oprócz wczesności i przydatności do siewu marcowego odmianę Takstar F1 cechuje wysoki plon cebul o świeżorynkowej jakości: kulistych, wyrównanych o dużym kalibrażu, okrytych słomkową suchą łuską. Warta podkreślenia jest również możliwość uprawy odmiany Takstar F1 z dymki. Cebule, które prezentujemy pochodzą właśnie z tego typu uprawy – z plantacji produkcyjnej firmy ON-ZIN – wyjaśniał.

 
Kolejną z prezentowanych odmian była Samantha F1 z linii hodowlanej Enza Zaden w typie Rijnsburger z domieszką cech typu hiszpańskiego. Odmiana cechuje się wzniesionym szczypiorem, wyrównaniem i wysoką zawartością suchej masy, dlatego dobrze się przechowuje. Aktualnie jest ona testowana w kilku kujawskich gospodarstwach z zadowalającym rezultatem. Ciekawą propozycją była również odmiana Vuelta F1 w typie hiszpańskim hodowli Takii. 
-Rośliny tej odmiany tworzą silny, odporny na patogeny odglebowe system korzeniowy i wyrównane cebule. Po sezonie przechowalniczym będzie można powiedzieć więcej o trwałości tej odmiany w polskich magazynach – informował Krzysztof Jawor reprezentujący Takii Seed. 
 
Podczas spotkania w Młynicach mówiono nie tylko o odmianach. Maciej Wita z firmy BASF informował o zasadach ochrony plantacji cebuli herbicydem Stomp 455 CS oraz o możliwościach stosowania w tej uprawie fungicydów: Signum 33 WG, Acrobat MZ 69 WG,Duo 112 EC i Polyram 70 WG. Jakub Sobecki z firmy ON-ZIN przybliżył najistotniejsze aspekty ochrony herbicydowej cebuli, m.in. ●stosowanie dawek dzielonych, ●częstotliwość i terminy stosowania herbicydów, ● technikę wykonywania zabiegów. Włodzimierz Prus z firmy ADOB mówił z kolei o nawożeniu dolistnym cebuli. Przedstawiciel firmy zwracał m.in. uwagę na dobre efekty stosowania w przypadku uszkodzeń mechanicznych roślin np. po gradobiciu chelatu wapnia ADOB Ca IDHA w połączeniu z preparatem Topsin 500 SC w celu zabezpieczenia uszkodzonych roślin i uszczelnienia naruszonych ścian komórkowych. O skuteczności takiego rozwiązania można się było przekonać na plantacji Tomasza i Roberta Stanków dotkniętej w lipcu intensywnym opadem gradu. 

 

 
 
 

 

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl