• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościTrendy, nowe technologie i wyniki badań w uprawach pod osłonami

Trendy, nowe technologie i wyniki badań w uprawach pod osłonami

Rozwojowi rynku upraw pod osłonami, a w szczególności doświetlaniu asymilacyjnemu, poświęcona była konferencja naukowo-techniczna zorganizowana 13 marca br. w Łaszkowie (woj. wielkopolskie) w ramach cyklu Śniadanie biznesowe. Jej inicjatorami były: Instytut Fizjologii Roślin PAN, Instytut Elektrotechniki, Powiat Kaliski oraz firma Plantalux. Uroczystego otwarcia konferencji dokonał starosta kaliski Krzysztof Nosal, który objął patronat honorowy nad wydarzeniem.

Możliwości współpracy ogrodników z rejonu kaliskiego z ośrodkami naukowo-badawczymi były tematem wystąpienia Stanisława Zabarskiego z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Prelegent zachęcał do korzystania z usług Kliniki Chorób Roślin działającej przy Instytucie Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu.

Dr hab. Anna Janeczko i dr Monika Kula z Instytutu Fizjologii Roślin PAN przybliżyły uczestnikom konferencji zagadnienie roli światła w życiu roślin. Promieniowanie słoneczne docierające do powierzchni ziemi stanowi dla roślin źródło energii do syntezy asymilatów oraz źródło informacji potrzebnej do fotomorfogenezy czyli wzrostu i rozwoju. Znaczenie ma w tym przypadku barwa światła czyli długość fali, jego natężenie, kierunek padania oraz okresowość np. długość dnia. Rośliny „widzą” światło dzięki fotoreceptorom, z których obecnie znane są: fitochrom (odbiera czerwień i czerwień daleką), kryptochrom i fototropina (odbierają światło niebieskie i UVA oraz nienazwany receptor światła UVB. Już od fazy kiełkowania nasion fitochrom pod wpływem światła przekształca się z formy PR (odbierającej światło czerwone) do formy PFR (odbierającej daleką czerwień) przechodzącej z cytoplazmy do jądra komórkowego w którym indukuje transkrypcję genów regulowanych przez światło. Powoduje to zmiany w modelu rozwoju roślin z etiolowanego na fotomorfogenetyczny, co oznacza że roślina wykształca liście i tworzy chlorofil. Od tej pory życie rośliny regulowane jest światłem. Dzięki fotoreceptorom roślina może unikać cienia, wykonywać ruchy, przemieszczać chloroplasty, zamykać i otwierać aparaty szparkowe, działać w rytmie dobowym i indukować kwitnienie. Również biosynteza hormonów może być regulowana przez światło. Jednak niezaprzeczalnie najistotniejszym procesem zachodzącym z udziałem światła w roślinie jest fotosynteza – mówiła dr hab. A. Janeczko.

W kolejnym wystąpieniu Jakub Lachowski przybliżył działalność firmy Plantalux specjalizującej się technologii doświetlania upraw lampami LED, natomiast Wojciech Baryła mówił o konieczności odpowiedniego doboru emisji fal w procesie fotosyntezy w uprawach szklarniowych.

Na temat zasilania i sterowania źródeł światła stosowanych w oświetleniu wielkopowierzchniowym w kontekście redukcji opłat za pobraną energię elektryczną mówił dr inż. Krzysztof Tomczuk z Instytutu Elektrotechniki w Warszawie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Podczas kolejnej prelekcji Cyprian Forc z firmy Gremon System mówił o nawadnianiu upraw ogórków i pomidorów doświetlanych lampami LED w gospodarstwach ogrodniczych w Finlandii. Natomiast prof. dr hab. Jadwiga Treder z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przybliżyła uczestnikom spotkania zagadnienie doświetlania rozsad warzyw światłem LED.

Więcej na ten temat w kolejnym wydaniu miesięcznika „Szklarnie Tunele Osłony”

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl