Rynek"Warzywniak premium - czyli smacznie, zdrowo i odmianowo"

“Warzywniak premium – czyli smacznie, zdrowo i odmianowo”

Jakie odmiany z jakim przeznaczeniem?  Jak smakują i jak je komponować w surówkach?  Podczas “Warzywniaka premium – jem ze smakiem” organizatorzy zaprezentowali na WR-SRH w Broniszach odmiany znanych i popularnych polskich warzyw, pokazali jak zrobić ciekawą i trafiającą do konsumenta ofertę oraz do czego daną odmianę wykorzystać – co na koktajle, a co na surówki i sałatki.

Można było zapoznać się z odmianami takich gatunków jak: marchew, kapusta biała i czerwona, buraki, cebula, kapusta pekińska, kalarepa, pietruszka, selery, buraki, cykoria.  Uczestnicy “Warzywniaka premium” zostali zaproszeni do degustacji surówek, sałatek i koktajli a także kiszonek z warzyw.

Ciekawe  pod względem praktycznym i edukacyjnym były m.in. prezentacje Krystyny Szymańskiej z Fresh Ouality, oraz Gospodarstwa Rodzinnego M. Sznajder z Doliny Baryczy znanego nie tylko na Dolnym Śląsku z doskonałych kiszonek, których cały sekret tkwi w sprawdzonej rodzinnej recepturze .

Polska  w 2016 roku wyprodukowała ponad 4,5 miliona ton warzyw gruntowych, a licząc z warzywami pod osłonami – łącznie ponad 5,6 miliona ton. Ten rok, pod względem produkcji warzyw, ma być podobny do poprzedniego. Kapusty produkujemy ponad 1 milion ton, cebuli w 2016 roku zebraliśmy 651 tys. ton, marchwi 822 tys. ton, buraków ćwikłowych 341 tys. ton. 

Spożycie warzyw w Polsce stopniowo wzrasta. W 2016 roku statystyczny Polak zjadł ich 106 kg warzyw rocznie. Ale do poziomu konsumpcji z 2005 roku  brakuje nam jeszcze 4 kilogramy.

za: bronisze.com.pl

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl