AktualnościWarzywnicze szkolenie w Sielinku

Warzywnicze szkolenie w Sielinku

Suszarnicza Spółka Ogrodnik oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, wraz z partnerami: firmą Awimex, BASF Polska, HM.Clause oraz Hazera zorganizowały 26 lutego szkolenie dla producentów warzyw w Sielinku k. Opalenicy w Wielkopolsce.

Iwona Krzywiak reprezentująca firmę Ogrodnik informowała o wymogach, jakie trzeba spełnić by móc dostarczać wysokiej jakości surowiec do suszenia. Maciej Wita z BASF podpowiadał, jak stosować produkty z oferty tej firmy, aby osiągnąć jak najlepszy efekt produkcyjny. Polecał m.in. herbicyd Stomp Aqua, a także fungicydy Signum oraz Cabrio Duo. Ofertę odmian warzyw zaprezentował Maciej Rakocy z firmy HM.Clause. Polecał m.in. odmiany dynii, selera, a także odmiana marchwi – Muleta F1 oraz Match F1 i cebuli Yellow Spanish. Wiesław Jakubowskiz firmy Hazera przedstawił ofertę odmian pora (m.in. Bulgina), a także kilka odmian cebuli np. Fasto F1, Centro F1, Firmo F1 i Dormo F1. Zachęcał także do uprawy odmian marchwi np. Volcano F1 i Olimpo F1.

Dr Anna Długosz z firmy Awimex podkreślała, że aby produkcja była dobra to muszą być dobre odmiany. Jej firma dystrybuuje nasiona różnych firm nasiennych. Prowadzi również sprzedaż przez internet. Poza sprzedażą zajmuje się także doradztwem i prowadzeniem doświadczeń polowych u producentów. Prelegentka zwróciła uwagę na potrzebę rozwoju przechowalnictwa, w celu poprawy dochodowości producentów warzyw głównie cebuli.

Podczas spotkania dr Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przedstawił ciekawy wykład o pozostałościach, jakie wykrywane są w warzywach. Doradzał jak pobierać reprezentatywne próby do badań. Zwracał uwagę z jakimi pozostałościami producenci mają najczęściej problemy.

O certyfikacji i wymaganiach standardu Global G.A.P. mówiła Monika Kluj. Natomiast zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego przedstawiła Anna Szafranek WODR Poznań. Ciekawe informacje na temat tworzenia systemu wspomagania decyzji w ochronie roślin zaprezentował Roman Szulc z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku.

Więcej szczegółowych informacji z tego spotkania zaprezentujemy na łamach miesięcznika „Warzywa”

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Aleksandra Andrzejewska

Fot. Organizatorzy i wykładowcy na spotkaniu w Sielinku: Wiesław Jakubowski (Hazera), Maciej Rakocy (HM. Clause), Iwona Krzywiak (Ogrodnik), dr Anna Długosz (Awimex), Monika Kluj, dr Artur Miszczak (IO w Skierniewicach), Anna Szafranek (WODR Poznań), Krzysztof Labok i Roman Szulc z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku oraz Maciej Wita (BASF Polska)

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl