W tym roku będzie mniejsza podaż jabłek, gruszek i śliwek, a to oznacza dla konsumentów wyższe ceny. Dużo jest natomiast warzyw i grzybów – informuje rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Na rynku w Broniszach duża jest oferta pomidorów gruntowych, są one chętnie kupowane na przetwory domowe. Ich cena to od 0,80 do 1,20 zł/kg (opakowania po 18 kg). Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami. Ich cena nie przekracza 2,60 zł/kg (opakowania po 6 kg). Malinowe odmiany są droższe, kosztują 4-6 zł/kg.
Ceny papryki są na poziomie ubiegłorocznym. Zakup papryki kolorowej to wydatek rzędu od 3 do 3,75 zł/kg, za zieloną – od 2 do 3 zł/kg.
Kończą się dostawy gruntowych ogórków, dlatego cena nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia wzrosła o 30 gr/kg i teraz kształtuje się od 2,00 do 3,30 zł za kilogram.
W niektórych rejonach rozpoczęły się wykopki ziemniaków i właśnie teraz są one najtańsze. Worek 15 kg można już dostać za 5 zł, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to wydatek 6-7 zł za worek.
Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie, bowiem jest czas zbiorów. Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie 0,50-0,70 zł za kilogram. Jednak, jak informują producenci, ostatnie obfite opady spowodowały, że w niektórych regionach są trudności z zebraniem cebuli czy marchwi, która może zacząć gnić.
W ostatnim tygodniu mało było fasolki szparagowej, wpłynęło to na wzrost ceny. Obecnie waha się ona od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). W tym roku fasola jest dwukrotnie droższa niż w minionym.
Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki są sprzedawane po 16 zł/kg (oferta hurtowa), borowiki – 22 zł/kg, podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.
źródło: WR-SRH Bronisze