• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
PolecaneZiemniaki z serca Wielkopolski

Ziemniaki z serca Wielkopolski

Tomasz Jazdon prowadzi kilkusethektarowe gospodarstwo rolne w miejscowości Chobienice k. Nowego Tomyśla (woj. wielkopolskie) specjalizujące się w uprawie ziemniaków oraz warzyw, wśród których prym wiedzie cebula: żółta, czerwona i szalotka. Produkowane są one na potrzeby rodzinnej spółki rodzeństwa Jazdonów – Onix, zajmującej się ich konfekcjonowaniem i pakowaniem. Ziemniaki znalazły się w asortymencie gospodarstwa 10 lat temu – wprowadzono je do produkcji po tym, kiedy pojawiły się poważne problemy z chorobami odglebowymi cebuli i konieczne stało się ograniczenie tej uprawy.

W gospodarstwie w Chobienicach uprawiane są wyłącznie ziemniaki konsumpcyjne różnych typów kulinarnych: sałatkowe o zwięzłym miąższu, ogólnoużytkowe oraz mączyste na kluski i pure o różnej wczesności. Sadzimy odmiany bardzo wczesne z sadzeniaków podkiełkowanych, pod włókninę – stanowią one ok. 10% całkowitej produkcji ziemniaka w gospodarstwie, a także ziemniaki do sprzedaży prosto z pola oraz do przechowywania. Dobierając odmiany do uprawy w pierwszej kolejności kierujemy się analizami sprzedaży, czerpiemy z nich informacje o preferencjach klientów, które na przestrzeni ostatnich lat wyraźnie się zmieniły. W sieciach handlowych obecnie najchętniej kupowane są ziemniaki myte i konfekcjonowane, które tak naprawdę dostępne są na polskim rynku od niedawna. Sprzedaż w tym segmencie jest zdecydowanie większa niż tzw. ziemniaka brudnego.

 

Bardzo wyraźna jest także zmiana w strukturze sprzedaży poszczególnych typów kulinarnych bulw. Jeszcze kilka lat temu najpopularniejsze były ziemniaki lekko sypkie w typie ogólnoużytkowym B, aktualnie klienci częściej wybierają ziemniaki w typie A i AB, które po ugotowaniu nie rozpadają się a ich miąższ nie ciemnieje. Przy wyborze odmiany ważny jest również regularny kształt bulw – owalny do lekko podłużnego – a także głębokość oczek. Jedynie odmiany tworzące płytkie oczka na wszystkich typach gleb spełniają wymogi jakościowe towaru do konfekcjonowania. Istotna w przypadku ziemniaka do konfekcjonowania jest niewątpliwie podatność na parcha. Na ostateczny wybór odmian wpływa również smak, który może nie jest pierwszym kryterium wyboru klientów, ale wiemy, że coraz częściej wracają oni po smaczne odmiany – wyjaśniał plantator.
Tomasz Jazdon zacięciem badawczym mógłby obdzielić kilku pracowników naukowych. W Chobienicach porównuje się i bada niemal wszystko, co oferuje rynek do produkcji ziemniaka, cebuli i innych gatunków uprawianych w gospodarstwie – od odmian, przez strategie herbicydowe, nawozy, efektywne mikroorganizmy, folie biodegradowalne po różne technologie uprawy.

O tym, że wielkopolski rolnik nie boi się nowinek świadczy niedawno poczyniona inwestycja w plantację mini kiwi, której powierzchnia w tym roku osiągnie już 20 ha. Ponadto w gospodarstwie prowadzonym przez T. Jazdona działa gorzelnia i stajnia wraz ze szkółką jeździecką. Stworzona przez rodzinę Jazdonów spółka Onix także nie ogranicza się do działalności w sektorze rolniczym – najnowszym projektem pana Tomasza oraz jego dwóch braci i dwóch szwagrów współtworzących spółkę jest kompleks wypoczynkowo-konferencyjny Ostoja Chobienice stworzony z poszanowaniem tradycji w odrestaurowanych zabudowaniach osiemnastowiecznego majątku rodu Mielżyńskich.

Więcej nt. produkcji ziemniaków w gospodarstwie Tomasza Jazdona w  „Warzywach” 5/2017 i „Warzywach” 6/2017

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl