UprawaAgro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Agro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny – to po Kujawach, Mazowszu i Wielkopolsce kolejne miejsce, w którym w ostatnim dniu stycznia odbyło się szkolenie dla osób związanych z przemysłem przetwórczym warzyw. Jak podkreślił Marcin Chojecki z firmy BASF – organizator tych spotkań, zainteresowanie tego typu szkoleniami wskazuje na potrzebę ich kontynuacji, dlatego firma zdecydowała się zorganizować je w kolejnym rejonie Polski.

Pierwszy wykład przedstawił Maciej Wita (BASF). Zapowiedział, że w najbliższym czasie producenci warzyw będą mieli do dyspozycji kolejny herbicyd, który oczekuje na rejestrację w tych uprawach. Jest to Butisan Duo – zawierający dwie substancje czynne: metazachlor i DMTA-P. Jak podkreślał wykładowca, druga z wymienionych s.cz. nie była do tej pory zarejestrowana w uprawie warzyw, a ze względu na szerokie spektrum zwalczana chwastów środek ten będzie dobrym uzupełnieniem herbicydów w uprawie warzyw. Kolejnym herbicydem, polecanym podczas Agro Akademii był Stomp Aqua 455 CS, zawierający pendimetalinę w nowej formulacji. Dzięki tej innowacji środek nie barwi opryskiwacza, jak to miało miejsce w przypadku starszych środków zawierających pendimetalinę. Ponadto Stomp Aqua 455 CS wyróżnia się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, ma wyższe stężenie s.cz. Cenną zaletą tego preparatu jest też to, że może on być stosowany już po posadzeniu roślin na polu, dzięki czemu tzw. film utworzony na powierzchni gleby przez herbicyd nie jest uszkadzany.

Prelegent informował o problemach, z jakimi borykali się w tym roku producenci warzyw kapustnych. Mówił m.in. o wyjątkowo silnym ataku ze strony szkodników: śmietki kapuścianej, tantnisia krzyżowiaczka i mączlika warzywnego.

W przypadku ochrony roślin przed pierwszym pokoleniem śmietki prelegent zalecał wysiew nasion zaprawionych zaprawą Mundial. Zdaniem prelegenta w nadchodzącym sezonie być może nie powtórzy się gradacja tantnisia krzyżowiaczka, ale należy wyciągnąć wnioski z minionego sezonu i nie dać się zaskoczyć przez tego szkodnika. W 2016 r. gdy zauważono duże nasilenie tego szkodnika w uprawach warzyw często stosowano pyretroidy, których działanie jest ograniczone w wysokiej temperaturze i prawdopodobnie dlatego skuteczność zabiegów była niezadowalająca. W zaleczaniu mączlika warzywnego prelegent zalecał monitoring oraz odpowiednio wczesne zastosowanie dostępnego do tego celu preparatu.

Spośród chorób warzyw kapustnych M. Wita mówił o corocznej potrzebie ochrony upraw warzyw kapustnych przed czernią krzyżowych. Zwłaszcza w uprawach kalafiora, gdzie objawy pojawiają się na różach, dyskwalifikując towar do sprzedaży. W uprawie kalafiora i brokuła warto też zadbać o ochronę przeciwko mączniakowi rzekomemu. W przypadku kalafiora problem ten dotyczy przede wszystkim odmian w typie Romanesco. Do walki z tymi chorobami firma BASF rekomenduje preparat Signum 33 WG. Jak podkreślał wykładowca zabieg tym środkiem powinien być wykonany, gdy róże są średnicy ok. 2–3 cm.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Prelegent rekomendował stosowanie tego fungicydu w uprawie cebuli – przeciwko alternariozie i mączniakowi. Z doświadczeń prowadzonych w ostatnim czasie w wielu rejonach Polski stwierdzono, że fungicyd Signum 33 WG ogranicza rozwój Stemphylium vesicarium. W ochronie cebuli M. Wita polecał również fungicyd Cabrio Duo zawierający piraklostrobinę, zarejestrowany przeciwko mączniakowi rzekomemu cebuli. Przedstawiciel firmy BASF podkreślał konieczność przemiennego stosowania środków ochrony roślin, zawierających s.cz. należące do różnych grup chemicznych, aby zapobiec powstawaniu odporności patogenów na te środki.

Hubert Tabor – z firmy hodowlano-nasiennej HM. Clause zaprezentował odmiany dla przemysłu. Informował, że jego firma współpracuje z zakładami przetwarzającymi warzywa, w celu uzyskania informacji, jakich surowców oczekują.

Z odmian marchwi prelegent zachęcał do uprawy odmianę Muleta F1 o wysokiej zawartości karotenoidów i intensywnym równomiernym wybarwieniem korzenia. Prelegent podkreślał rosnące od 3 lat zainteresowanie odmianami papryki do uprawy w polu. Firma HM. Clause poleca do tego typu upraw m.in. odmiany: Basalt F1, Chouca F1 i Solario F1. W przypadku kalafiora firma HM. Clause ma bogaty asortyment. Z nowych odmian są to np. letni Ardent F1, uniwersalny mieszaniec Flirt F1 czy odmiana na lato – Trident F1. Ponadto zwiększa się zainteresowaniem odmianami w typie Romanesco np. Gitano F1 i Navona F1. Spośród odmian brokułów H. Tabor polecał Rumbę F1 oraz typową letnią odmianę Kuba F1. Dla zakładów przetwórczych ważnym gatunkiem jest też fasola szparagowa. W tym segmencie firma HM. Clause oferuje odmiany zielonostrąkowe np. Clarke, Wayatt czy Bowie oraz żółtostrąkowe np. Caprika. Jak informował prelegent na tle odmian konkurencji te wyróżniają się plonem i zdrowotnością roślin. Ponadto firma dysponuje różnymi odmianami dyni oraz pomidora polowego np. Pegaso F1, Pietrarossa F1 czy Vaquero F1.

Włodzimierz Prus z firmy ADOB mówił o problemach z nawożeniem w uprawie warzyw do przemysłu. Podkreślał, że podstawą ustalania dawek nawozów powinna być analiza gleby metodą ogrodniczą. Informował, że nawozy powinny być dostarczane doglebowo, a dolistne dokarmianie powinno polegać jedynie na uzupełnianiu niektórych składników. Z gamy nawozów z oferty firmy ADOB prelegent zachęcał do stosowania nawozów wieloskładnikowych z serii ProFit (fosforowy, potasowy i o zrównoważonym składzie) oraz pojedynczych chelatów np. boru, manganu czy miedzi oraz nowego produktu – Chelat IDHA wapniowy, z którego wapń trafia bezpośrednio do komórek.

Współorganizatorem Agro Akademii w Kazimierzu Dolnym była firma Florimex oferująca środki do produkcji warzyw. Reprezentujący ją Hubert Paluch informował, że obecnie firma zajmuje się nie tylko oferowaniem nasion, nawozów czy środków ochrony roślin, ale również doradztwem. Podkreślał, że odmiany z firmy HM. Clause oferują od wielu lat i ich klienci cenią sobie w nich m.in. odporność na choroby. Następnie Marek Hereś z firmy Forimex przedstawił wykład na temat możliwości nawodnień w uprawach warzyw.

Spotkanie zakończyło wystąpienie Christophera Malfalta z Belgii, który współpracuje z firmą HM. Clause, jest też producentem warzyw do przetwórstwa (na ponad 200 ha), który opowiedział, jak wygląda produkcja m.in. kalafiorów w jego kraju. Mówił, że funkcjonuje tam 8 zakładów przetwarzających warzywa, w których oprócz kalafiora ważne są groch i fasola, a także marchew czy cukinia. Prelegent podkreślał sprzyjający klimat uprawom warzyw dla przetwórstwa. Mają też wyprawowaną technologię i innowacje w produkcji. Bardzo dbają o jakość od pola do pakowania. Zagrożenia na ich rynku to wysokie koszty pracy i produktów rygorystyczne przepisy i wymagania środowiskowe. Kalafior w belgijskich gospodarstwach uprawiany jest w rodzinnych gospodarstwach obok innych gatunków np. ziemniaków, pszenicy czy fasoli, ale prowadzą oni również hodowlę zwierząt. Dlatego w nawożeniu pół pod uprawę co roku stosują obornik. Zbiory są prowadzone za pomocą taśmociągów, 100% surowca zbierane jest kombajnem i różyczkowane na polu. Są do tego celu wykorzystywane różne maszyny o wydajności od 5 do 10 t/godz.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

 

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl