10 i 11 stycznia firmy: HM.Clause, BASF, Yara, Grupa Producentów Rozsad Krasoń i Grupa Mularski wraz z dystrybutorami Flortom i Florimex zaprosiły przedstawicieli zakładów przetwórczych na szkolenie do Torunia i Lublina, na który przedstawiono m.in. nowości w ofercie odmian i środków do produkcji ogrodniczych. Ciekawym uzupełnieniem prezentacji były dwa wykłady eksperckie.

Dr inż. Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach mówił o problemie pozostałości środków ochrony roślin wykrywanych w warzywach. Przedstawił on wyniki urzędowej kontroli z 2018 r. Informował, że na polskim rynku jest 2210 środków ochrony roślin, w tym najwięcej herbicydów (904 środki) i fungicydów (790 środków). Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że co roku w uprawach warzyw stosowane są środki, które nie mają rejestracji w danej uprawie. W 2018 r. przebadano 467 prób warzyw, w tym najwięcej kapusty pekińskiej (19%) oraz marchwi (14%). Spośród 89 przebadanych prób kapusty pekińskiej 61% nie zawierało przekroczeń pozostałości, ale niestety w aż 22% prób stwierdzono pozostałości, a w 17% prób wykryto pozostałości. Najczęściej wykrywanymi pozostałościami w tym gatunku były ditiokarbaminiany (97%). Prelegent zwracał uwagę, że powinno się zwracać uwagę plantatorom na ten problem i próbować go wspólnie rozwiązywać, doradzając czego w danej uprawie nie powinno się stosować.

Drugi z zaproszonych przez organizatorów spotkania ekspertów – dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB z Radzikowa k. Warszawy wygłosił interesujący wykład na temat: „Kukurydza cukrowa rośliną przyszłości”.

Informował on, że głównymi producentami kukurydzy cukrowej są Francja i Węgry, a liderami są USA, gdzie roczne spożycie kukurydzy cukrowej sięga 12 kg/osobę, podczas gdy w Polsce nie przekracza 0,5 kg.

Jednak produkcja tego warzywa w Polsce realizowana jest już na ok. 10 tys. ha i obserwuje się wzrastający trend tej produkcji. W 2018 r. zakłady przetwórcze w Polsce skupiły ponad 93 900 t kukurydzy cukrowej. Dr Roman Warzecha podkreślał walory odżywcze kukurydzy. Informował również, że istnieje spora lista odmian, nadających się do uprawy w naszych warunkach klimatycznych.

Oferta odmian

Sławomir Mechacki z firmy HM.Clause przedstawił ofertę odmian tej firmy dedykowana dla przetwórstwa oprócz kukurydzy cukrowej, wśród której firma oferuje m.in. odmiany Kiara F1 oraz Kinze F1, zachęcał on przede wszystkim do uprawy kalafiorów. Wspomniał, że obecnie plantatorzy preferują odmiany o krótkich okresach wegetacji i takie też kreacje firma ma w ofercie. Oprócz znanego mieszańca Sabord F1, polecał on nową odmianę Ardent F1, a także najnowszą odmianę Durok F1. Spośród odmian brokułów S. Mechacki polecał nowość – Trajano F1. Prelegent scharakteryzował również odmiany fasoli szparagowej, pomidora, cukinii oraz marchwi.

Nawożenie

Wojciech Kopeć z firmy Yara przedstawił ciekawy wykład na temat wybranych aspektów z nawożenia. Zwrócił uwagę na problem zawartości metali ciężkich w glebach. Polecał stosowanie nawozów bezchlorkowych m.in. YaraMila Complex czy YaraMila Corn. Mówił również o potrzebie wykonywania analiz glebowych.

Rozsada warzyw

Reprezentanci z Grupy Producentów Rozsad Krasoń – Błażej Wędrowski oraz Krzysztof Kucharski mówili o profesjonalnej produkcji rozsad warzyw o rosnących zamówieniach oraz o rozwoju firmy. Ponadto wspomnieli o nowości w ofercie warzyw kapustnych – rozsadzie zaprawionej środkiem Verimark, który zabezpiecza rośliny przed szkodnikami (gł. śmietką, ale też mszycami czy wciornastkiem) nawet do 6 tygodni od posadzenia w pole.

Daniel Babij reprezentujący również profesjonalnego producenta rozsad – Grupę Mularski zachęcał do wyboru gotowej rozsady hasłem: „Zrobimy to za Was”. Zaznaczył, że rolnikowi nie opłaca się inwestować w tak profesjonalne zaplecze jakim dysponują firmy specjalizujące się w produkcji rozsady, dlatego warto ten etap prac zlecić profesjonalistom. Jego firma również będzie oferować rozsadę warzyw kapustnych zaprawioną środkiem Verimark. Ponadto wspomniał on o nowości w ofercie – o rozsadzie cebuli.

Ochrona

Maciej Wita z firmy BASF z nowości zapowiedział wprowadzenie w tym roku nowego fungicydu głównie na mączniaka prawdziwego, ale też alternariozę, mycospharellę czy zgniliznę twardzikową. Środek ma być zarejestrowany w uprawach małoobszarowych – polowych np. w: pomidorze, ogórku, cukinii, dyni, grochu, warzywach korzeniowych, sałacie, porze i cebuli. W swoim składzie będzie zawierał nową substancję aktywną, do tej pory nie rejestrowaną w uprawie warzyw. Ponadto Maciej Wita instruował jak stosować herbicyd Wing-P, który uzyskał rozszerzenie rejestracji w warzywach, m.in. w cebuli, porzekukurydzy cukrowej. Rekomendował on stosowanie tego środka w dawkach dzielonych. Z nowości prelegent wspomniał też o graminicydzie Focus Ultra, do którego od tego roku firma będzie dodawała adiuwant Dash HC.

Zapraszamy do galerii ze spotkania Agro Akademia Warzyw Przemysłowych w Lublinie (11 stycznia br.)

Aleksandra Andrzejewska
fot. A. Andrzejewska, A. Paradowski

O szczegółach z tego spotkania przeczytają Państwo w najbliższych wydaniach czasopisma “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności