Aktualności2017: Większe zbiory cebuli, mniejsze buraków, kapusty i kalafiora

2017: Większe zbiory cebuli, mniejsze buraków, kapusty i kalafiora

Wg raportu BGŻ BNP Paribas produkcja warzyw w Polsce w 2017 r. była zbliżona do poziomu z 2016 r. Chociaż przebieg pogody nie sprzyjał uprawie w przypadku niektórych gatunków odnotowano wzrost produkcji.

Niewielki spadek w produkcji (-3 proc.) odnotowano w przypadku kapusty. Szacuje się, że produkcja tego warzywa osiągnęła poziom 1 mln ton. Również niższe w tym roku (-1 proc.) były zbiory kalafiorów – 238 tys. ton. Zebrano także mniej buraków ćwikłowych (-4 proc.), czyli 336 tys. ton.

Więcej w tym roku o 6 proc. zebrano cebuli, czyli łącznie 667 tys. ton. Jednak ocenia się, że mokra końcówka sezonu i problemy z uzyskaniem odpowiedniego stopnia wysuszenia nie będą sprzyjać przechowywaniu tego warzywa. Produkcja marchwi była w 2017 r. o 3 proc. wyższa i osiągnęła poziom 827 tys. ton.
 
Produkcja pomidorów gruntowych wyniosła 249 tys. ton, a ogórków gruntowych 255 tys. ton. Jest to wynik nieco słabszy od ubiegłorocznego.
 
Źródło: BGŻ BNP Paribas
 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl