Wśród ofert producentów pojawia się coraz większa ilość krajowych, młodych warzyw. W większości przypadków, wraz z upływem czasu, wypierają one produkty pochodzące z zagranicy. Jak przedstawiają się ceny i sytuacja poszczególnych z nich?
Zacznijmy od najbardziej pozytywnych wieści. Producenci oferujący cukinię mogą odetchnąć z ulgą, gdyż zagraniczny konkurent zniknął z rynku. Importerzy w ubiegłym tygodniu wyprzedawali ostatnie partie tego warzywa z poprzednich dni. Brak importu umocnił cenę krajowego warzywa. Uprzednio rolnicy mogli oczekiwać stawek rzędu 4 zł. Na tą chwilę ceny są na wyższym poziomie 5,5-6,5 zł za kilogram. Brak konkurenta spowodował, że niższa podaż krajowego warzywa na rynku zaczęła być widoczna, a to umożliwiło uzyskanie lepszego wynagrodzenia.
Idąc dalej, zestaw trzech gatunków, w tych samych cenach: młoda kapusta biała, kalafior oraz brokuł. Ceny tych warzyw oscylują na poziomie 3-5 zł za sztukę, w zależności od masy i wielkości główki (w przypadku kapusty) czy róży (kalafior, brokuł).
Kapusta pekińska miała w ostatnim czasie nieco lepszą cenę, która niestety nie zdołała się utrzymać. Na ten moment stawki, na które mogą liczyć producenci, to przedział od 2,5 do 3 zł za kilogram. We wspomnianym lepszym okresie rozpoczynały się natomiast od 3,5 zł za kilogram.
Na rynku pojawiła się również polska młoda marchew. Warzywo sprzedawane jest w pęczkach. Ceny oscylują na poziomie 3-4 zł/pęczek. Niestety, krajowi producenci zmagają się z zagranicznym konkurentem z Portugalii i Macedonii. Stawka w tym przypadku to 2,5 zł za kilogram.
Rabarbar gości na podwarszawskim rynku hurtowym Bronisze od około miesiąca a jego ilość w tym okresie jest dość zauważalna. W ciągu ostatnich dwóch czy trzech tygodni niewiele się w tym przypadku zmieniło, a cena pozostaje dość stabilna. Producenci posiadający go w ofercie mogą liczyć na przedział cenowy w zakresie od 3 do 4 zł za kilogram.
Sytuację rzodkiewki ciężko określić. Podaż jest wysoce niestabilna, co wpływa na ceny. Jednego dnia, gdy towaru brakuje, oscylują one w granicach 2 zł za pęczek, a innego, gdy towaru jest pod dostatkiem, spadają do zaledwie 1 zł za pęczek.
Na rynku hurtowym w Broniszach pojawił się także burak ćwikłowy pakowany we worki (tegoroczny). Stawki, które producenci otrzymają za produkt to na ten moment granice 4 zł za kilogram.
Mówiąc natomiast o koperku możemy zaznaczyć, że jego podaż na Broniszach jest dość wysoka. W zależności od standardu pakowania możemy oczekiwać cen rozpoczynających się na 1 zł i kończących na 1,50 zł za pęczek.
Producenci w swojej ofercie posiadają również młodego pora. Ceny, które jesteśmy w stanie osiągnąć to na ten moment 2 zł za sztukę.
Na koniec – wartym uwagi wydarzeniem była delikatna zwyżka w cenach szparagów. Producenci oferujący ten produkt mogą liczyć na stawki rzędu 15-22 zł. Wyższych cen możemy oczekiwać w przypadku szparagów o oliwkowym zabarwieniu.