Wraz z upływem czasu ceny wspomnianych warzyw nie odnoszą dużych zmian. Można powiedzieć, że ich cena jest dość stabilna. Co prawda są zauważalne niewielkie ruchy, niemniej, nie są one aż tak znaczące. Jak to wygląda względem poszczególnych z nich?
Zacznijmy od pietruszki. Tutaj, jak już wspominaliśmy wcześniej, cena zależna jest od oferowanego standardu. Niemniej, miniony okres nie przyniósł zmian cenowych. Stawki pozostają takie jak poprzednio, czyli 5 zł w detalu i 4 zł w hurcie. Pietruszki „kulinarne” o przeróżnych kształtach trafiają zazwyczaj do cateringów, gdyż tam odkształcenia nie mają znaczenia, natomiast sklepikarze szukają produktów wysokiej jakości i są za nie w stanie zapłacić więcej.
Ceny selera są natomiast ciut wyższe niż zazwyczaj o tej samej porze roku w latach ubiegłych. Stawki, na które możemy liczyć zamykają się w przedziale 3-3,5 zł za kilogram. Znaczącym jest oczywiście kaliber produktu.
W przypadku marchwi możemy oczekiwać cen w graniach 1,10-1,40 zł za kilogram. Stanowi to delikatną podwyżkę, gdyż jeszcze dwa tygodnie temu produkt oscylował w granicach 1-1,30 zł za kilogram. Umyta, wysokiej jakości marchew znajduje swoich odbiorców, którzy są skorzy zapłacić za taki produkt więcej.
Delikatnie droższa jest również cebula. Za 15 kilogramowy worek możemy spodziewać się stawek od 18 do 20 zł. Dla porównania holenderski konkurent kosztuje od 20 do 22 zł.
Mówiąc natomiast o burakach możemy mówić o stabilnej sytuacji i niezmiennych cenach. W hurcie ceny kształtują się w przedziale 1,50-1,70 zł, natomiast w detalu dochodzą do 2 zł w przypadku odmian podłużnych.