Aktualne ceny warzyw na podwarszawskich Broniszach [Przegląd wszystkich warzyw]

Żyjemy w ciągle zmieniającym się otoczeniu. Zmianie ulegają ceny surowców, wpływając tym samym na koszty produkcji. Wszystko sprowadza się do pytania, czy ceny warzyw to zrekompensują… Jak aktualnie kształtuje się sytuacja na jednym z rynków hurtowych – podwarszawskich Broniszach?

Na początek polski ogórek szklarniowy. W ostatnim okresie znacząco zszedł z ceny. Aktualnie kosztuje 8/9 zł za kilogram. Tydzień temu zniknęła mu z rynku rosyjska konkurencja. W przypadku krajowego ogórka brodawkowego, tzw. kolki, również obserwujemy spadki z dnia na dzień. Próżno szukać cen, które widzieliśmy miesiąc temu, gdy wchodził – 30 zł za kilogram. Aktualnie jest to zaledwie 12/13 zł.

Mówiąc o cebuli musimy mieć niestety na względzie obecność importowanego konkurenta z Holandii. Stawki za zagraniczny produkt kształtują się na poziomie 18 zł za 15 kilogramowy worek. Natomiast, jeśli chodzi o krajową cebulę jest to przedział 13-16 zł. Na cenę wpływa standard pakowania. Niestety, ten holenderski stawia poprzeczkę dość wysoko.

Podobnie sytuacja przedstawia się, jeśli chodzi o marchew. Polscy rolnicy nie mają lekko, konkurencją jest import. Holenderska marchew dziś oscyluje na poziomie 1,40 zł za kilogram, natomiast krajowa w okolicach 1 zł.

W przypadku kapusty dobre ceny wciąż się utrzymują. Za kapustę białą należy zapłacić około 1,10-1,20 zł. Jeśli chodzi natomiast o kapustę czerwoną jest to przedział 2,20-2,50 zł. Kapusta pekińska odnotowała w ostatnich dniach niewielkie wzrosty – z 3,50 na 3,80/4 zł. Wszystko w zależności od jakości. Zdarza się, że przy pięknym, zielonym kolorze cena dochodzi do 5 zł w detalu. Całkowicie biała lub biało-żółta w kartonach 10 kilogramowych to ceny rzędu 3,60 zł.

Podaż względem kapusty wciąż pozostaje niska. W styczniu, niestety pojawił się konkurencyjny produkt z Niemiec, ale na tą chwilę jest już zbyt drogi, by konkurować z krajowym warzywem. Tu wraca kwestia niższych areałów kapusty, ciężkie warunki klimatyczne, a także choroby i szkodniki, z którymi ciężko jest dać sobie radę.

Jakie są ceny pietruszki? Tutaj bardzo istotną rolę odgrywa jakość warzywa. Idealny towar, jakość zachowana co do każdej sztuki, może oznaczać ceny rzędu nawet 5 zł. Równie dobrze może to być 3 zł, jeśli będą znaczne odchylenia od jakości. Na cenę ma wpływ wiele czynników. Ważną rolę odgrywa standard pakowania, to czy jest umyta lub czy ma piękny, biały kolor.

Por jest aktualnie bardzo tani. Czy to importowany z Belgi, czy nasz polski – cena przedstawia się w przedziale od 2,20 do 2,50 zł za kilogram. Jest to bardzo niska cena jak na tą porę roku, nie wspominając już o towarzyszących kosztach produkcji…

Cena selera jest natomiast stabilna. Na ten produkt zawsze można liczyć i oczekiwać o tej porze roku stawek w granicach 1,50-2 zł. Nie odbiega to od standardu.

Inaczej jest w przypadku buraków ćwikłowych. W poprzednich latach wahania cen w przypadku tego produktu nie były tak znaczące jak aktualnie. W przypadku buraka okrągłego stawki to 1 zł, natomiast za podłużnego 1,50-1,70 zł. Warzywo nie jest dość powszechne w uprawach. Regiony, w których producenci specjalizują się właśnie w burakach, jesienią musiały zmagać się z opadami. Spowodowało to znaczące straty – stąd 3 razy większa cena w porównaniu do lat poprzednich.

W najbliższych dniach można spodziewać się zwyżki cen, jeśli chodzi o importowane warzywa. Warto jednak pamiętać, że na początku maja zaczyna się nasz sezon – sezon polskich nowalijek. Skończą się importowane kalafiory, brokuły, pomidory, ogórki czy młode ziemniaki. Dla krajowych rolników nadchodzi lepszy czas. Jedynie importowana papryka utrzyma się nieco dłużej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności