Koszty produkcji, które niewątpliwie są zmartwieniem każdego z nas, wciąż pozostają na bardzo wysokim poziomie. Wydają się szczególnie dotkliwe, gdy weźmiemy pod uwagę stawki, które otrzymuje producent w ramach wynagrodzenia. Te nieznacznie się zmieniają, jednak czy wystarczająco… Jak aktualnie kształtują się na jednym z rynków hurtowych?
Producenci mający w swojej ofercie ziemniaki ubiegłoroczne zaczynają być coraz mniejszą grupą. Podaż na rynku jest niewielka a ceny, które są w stanie osiągnąć zamykają się w przedziale 12-16 zł za 15 kilogramowy worek, czyli 0,8-1,06 zł za kilogram.
Ubiegłoroczna marchew niestety nie cieszy się wysokim zainteresowaniem. Producenci twierdzą, że „marchew zamurowało” i nie schodzi już w takich ilościach jak miesiąc temu. Polskie warzywo oscyluje w granicach 1-1,20 zł za kilogram, natomiast importowany zamiennik z Holandii to koszt 1,20 zł w dużym hurcie.
Nieco inna sytuacja dotyczy polskiej cebuli. Jej sprzedaż w ostatnim czasie nieco się ruszyła. Ceny, których można się spodziewać to 20-22 zł za 15 kilogramowy worek, czyli 1,33-1,46 zł za kilogram. W przypadku importu z Holandii stawki oscylują na poziomie 24 zł za tą samą ilość, co daje w przeliczeniu 1,6 zł za kilogram.
Dość dobrą ceną może pochwalić się seler. W tym roku nie zawodzi producentów. Stawki, na które najczęściej możemy liczyć zamykają się w przedziale 3,5-4,5 zł za kilogram.
Mówiąc o włoszczyźnie możemy przyjąć jeden poziom, na którym utrzymuje się zarówno zestaw młodych, jak i ubiegłorocznych warzyw. Ceny w obu przypadkach to 4 zł za pęczek.
Ubiegłoroczne buraki oscylują natomiast w granicach 1,70-2 zł za kilogram.