reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaAktualnościBiologiczna dezynfekcja podłoży. Nowy środek przetestowany

Biologiczna dezynfekcja podłoży. Nowy środek przetestowany

Producenci warzyw, ale także i truskawek, wkrótce będą mogli przestać się martwić o niszczące uprawy patogeniczne grzyby czy nicienie obecne w glebie. Pojawił się nowy biologiczny sposób dezynfekcji gleby. 

Nowe rozwiązanie to środek Herbie (granulat lub płyn), bazujący na bakteriach,  które niszczą m.in. spory szkodliwych grzybów w podłożu. Ważnym elementem środka jest materia organiczna (źródło węgla dla namnażania się bakterii). Po wprowadzeniu środka do wilgotnej gleby, przykrywa się ją plastikową folią, utrzymując temperaturę przynajmniej 16 stopni. W tym czasie bakterie oczyszczają podłoże. W zależności od temperatury i stopnia infekcji ‘kurację’ kończy się po okresie 1-8 tygodni.

Namnażające się na resztkach roślinnych bakterie szybko zużywają tlen potrzebny do przeżycia innych organizmów, a także wytwarzają toksyczne metabolity niszczące patogeny grzybowe w podłożu. Zastosowanie bakterii na dobrze nawodnioną glebę jest istotne, gdyż duża wartość wody w podłożu ogranicza zawartość w nim tlenu, a ponadto przyspiesza rozkład materii organicznej. Nieprzepuszczalne dla tlenu folie przykrywające glebę izolują podłoże od powietrza.

reklama
Baner PORW 2025

Herbie niszczy w glebie oprócz grzybów, także nicienie i szkodliwe owady. Stosowany jest w uprawie pomidorów, papryki, truskawek, szparagów oraz roślin ozdobnych – zarówno w uprawie polowej jak pod osłonami.

Koszt dezynfekcji (środek plus folia) to 2 euro/m2 w przypadku upraw np. pod osłonami. Na większych powierzchniach uprawy przy niższej dawce środka koszt dezynfekcji wynosi 1 euro/m2.

W badaniach przeprowadzonych we Włoszech dowiedziono skuteczność tej metody w eliminowaniu z podłoża takich patogenów jak: Ralstonia solanacearum, Verticillium dahliae, Sclerotinia sclerotiorum, Rhizoctonia tuliparum, Rhizoctonia solani AG3, Phytophtora fragarie, Fusarium oxysporum, Ditylenchus dipsaci, Globodera pallida, Meloidogyne fallax, Meloidogyne chitwoodi, Pratylenchus penetrans, Pratylenchus fallax.

Źródło: hortidaily, bodemresetten, CeRSAA
reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]