Bułgarzy jedzą mniej warzyw

Spożycie warzyw w Bułgarii było w ubiegłym roku niższe, niż w 2016 r. Wyższe za to były ceny warzyw – zwłaszcza hurtowe.

Podstawowym warzywem jest w bułgarskiej kuchni pomidor. Ogrodnicy tego kraju dostarczyli na rynek wewnętrzny 134 tys. ton tych owoców. Import w ubiegłym roku sięgał 62 tys. ton.Średnie spożycie wynosi około 27 kg pomidorów na osobę, jest o 6% niższe niż te z 2016 r. W Bułgarii sprzedano również 72 tys. ton krajowej papryki oraz 24 tys. ton importowanej. Statystyczny Bułgar spożył 13 kg tego warzywa (spadek o 2%). Na trzecim miejscu w spożyciu jest ogórek – produkcja wyniosła 58 tys. ton, import 9 tys. ton, średnie spozycie 9 kg/os, o 9% niższe od roku poprzedniego.

Jesienia 2017 roku hurtowe ceny pomidorów były na rynkach hurtowych Bułgarii o około 30% wyższe niż w tym samym okresie roku 2016. Ogórki podrożały mniej – o 11%. Ceny detaliczne tych warzyw wzrosły jednak tylko o około 2%.

za: CAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności