reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
rizocore
AktualnościBusiness Centre Club komentuje kary dla przedsiębiorców za marnowanie żywności

Business Centre Club komentuje kary dla przedsiębiorców za marnowanie żywności

Od początku marca obowiązują przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Business Centre Club stoi na stanowisku, że należy ograniczać marnowanie żywności, które jest zjawiskiem niepożądanym w gospodarce. Poprzez odpowiednie regulacje prawne można je znacząco ograniczyć, pomagając jednocześnie potrzebującym. Ustawodawca zdecydował się jednak na wdrożenie tej idei w życie za pomocą sankcji i kar wobec przedsiębiorców.


Rozwiązania ustawowe przeciwdziałające marnowaniu żywności
powinny iść w kierunku zachęt a nie kar

reklama
Baner PORW 2025

Zgodnie z obowiązującym już stanem prawnym np. w sytuacji, gdy zbliża się termin ważności danego produktu, przedsiębiorca staje przed dylematem, co z tym towarem zrobić. Zostawić na półkach z nadzieją, że ktoś go kupi (jeśli jednak to nie nastąpi, przedsiębiorca zapłaci karę oraz ściągnie na siebie ryzyko przeprowadzenia kontroli przez aparat państwa, co wiąże się także z ewentualnymi dodatkowymi sankcjami), czy też od razu oddać towar, unikając w ten sposób ryzyka nałożenia sankcji. W tej sytuacji ponosi jednak duże straty w postaci kosztu zakupu towaru. Rozwiązanie przyjęte przez ustawodawcę jest błędne, powoduje bowiem to, że przedsiębiorca może zostać ukarany za to, że nie sprzedał zakupionego przez siebie towaru. Oczywistością jest, że nikomu tak jak przedsiębiorcy nie zależy na tym, aby towar się sprzedał. Wówczas nie dochodzi do marnowania żywności, a przedsiębiorstwo zarabia i może dzięki temu dalej funkcjonować.
Zdaniem BCC, rozwiązania ustawowe powinny pójść w kierunku zachęt przedsiębiorców do tego, aby przyłączali się dobrowolnie do procesu ograniczania marnowania żywności poprzez wprowadzenie systemu ulg dla przedsiębiorców np. podatkowych.

komentarz Buisness Center Club

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]