AktualnościCały łańcuch dostaw owoców i warzyw zgromadzi się na targach Macfrut 2022

Cały łańcuch dostaw owoców i warzyw zgromadzi się na targach Macfrut 2022

W dniach od 4 do 6 maja międzynarodowe targi sektora owocowo-warzywnego powrócą do Centrum Wystawienniczego w Rimini. Udział w nich weźmie 800 wystawców i 500 akredytowanych kupców, a także czołowi gracze z branży. 

Jak informowali organizatorzy targów, cały łańcuch dostaw owoców i warzyw spotka się na międzynarodowych targach sektora owocowo-warzywnego Macfrut ponownie w Rimini w terminie majowym. Impreza ta cieszy się niesłabnącym powodzeniem, z taką samą liczbą uczestników jak w zeszłym roku – ostatnia edycja odbyła się we wrześniu, zaledwie osiem miesięcy temu – i pomimo faktu, że sytuacja jest obecnie bardzo niepewna. Jest to niezwykły wynik, który nagradza “różnorodność” tych targów, których siła tkwi w trzech atutach: Biznes, Wiedza i Doświadczenie.  

Od 4 do 6 maja 2022 r. w Centrum Expo w Rimini zwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z propozycjami ponad 800 wystawców reprezentujących cały łańcuch dostaw (produkcja, technologie, opakowania, logistyka i usługi), przy czym prawie 25% uczestników będzie pochodziło z zagranicy. Na dzień dzisiejszy swój udział potwierdziło ponad 500 międzynarodowych kupców akredytowanych we współpracy z Ice-Agenzia – Włoską Agencją Handlową. Ponadto w ciągu trzech dni zaplanowano około 80 wydarzeń, a także testy techniczne w terenie, co świadczy o tym, że targi są katalizatorem treści: są one wynikiem pracy zespołowej, w której uczestniczą firmy, instytucje i dostawcy wiedzy, tacy jak uniwersytety i ośrodki badawcze (w szczególności Ismea – Instytut Usług dla Rynku Rolno-Spożywczego).

Odzwierciedla to sytuację branży, która zakończyła rok 2021 z rekordowym eksportem w wysokości 5,5 mld euro (+6%) i bilansem handlowym wynoszącym ponad 1 mld euro (źródło: Ice-Agenzia – Włoska Agencja Handlu). Wśród włoskiego eksportu rolno-spożywczego owoce i warzywa zajmują drugie miejsce, a za nimi plasuje się tylko wino (7,1 mld euro). Włoskie owoce i warzywa stanowią 25,5% krajowej produkcji rolnej i są warte ponad 15 miliardów euro, a działalność rolniczą prowadzi około 300 000 przedsiębiorstw rolnych.

Wiele nowości na targach Macfrut 2022

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Targi będą miały strukturę obejmującą odrębne obszary obejmujące różną tematykę, które będą koordynowane przez zespoły ekspertów.

Po pierwsze, Międzynarodowe Sympozjum Czereśniowe, będące hołdem dla symbolicznego owocu tej edycji: czereśni. Sympozjum odbędzie się pierwszego dnia targów Macfrut i zgromadzi czołowych światowych ekspertów w dziedzinie uprawy czereśni (4 maja), połączone z dyskusjami pomiędzy najważniejszymi przedstawicielami branży (5 maja) oraz dwiema wycieczkami terenowymi, podczas których uczestnicy będą mieli okazję odwiedzić największych producentów czereśni (w rejonie Ceseny i w Vignoli). Sympozjum poprzedzi Międzynarodowa Szkoła Wiosenna, wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Uniwersytet Boloński, Uniwersytet w Modenie i Reggio Emilia oraz Politechnikę Marche, które odbędzie się 2 i 3 maja w uniwersyteckim ośrodku wypoczynkowym w Bertinoro.

Targi będą również gościć pierwszą w Europie wystawę poświęconą przyprawom, ziołom leczniczym i aromatycznym: Spices & Herbs Global Expo, najnowszy dodatek do oferty firmy Macfrut, który zadebiutuje z ponad 50 wystawcami reprezentującymi cały łańcuch dostaw, od produktów polowych po produkty suszone i przetworzone. W tej strefie odbędzie się bogaty program wydarzeń, spotkań, pokazowych sesji gotowania i aromatycznych aperitifów. Wszystko to będzie się kręcić wokół niezwykle dynamicznego sektora, jakim jest światowy rynek przypraw, którego wartość wynosi 18-20 miliardów dolarów, a szacowany roczny wskaźnik wzrostu wynosi około 4-5%. Stale rośnie również produkcja przypraw – w ciągu ostatnich kilku lat przekroczyła ona 13 mln ton. Wystawa organizowana jest we współpracy z Cannamela, Fippo (Włoską Federacją Producentów Roślin Leczniczych) oraz magazynem Erboristeria Domani, pełniącym rolę partnera technicznego.

Podczas trzeciej edycji Kongresu Owoców Tropikalnych, która odbędzie się w piątek 6 maja, w centrum uwagi znajdzie się owoc egzotyczny, a mianowicie awokado, co będzie okazją do dyskusji między specjalistami z całego świata. Kongres, w którym wezmą udział eksperci, kupcy i producenci międzynarodowi, poświęcony będzie trendom rynkowym i konsumpcyjnym, technologiom i strategiom sprzedaży, ze szczególnym uwzględnieniem awokado. W rzeczywistości konsumpcja awokado we Włoszech wzrosła o 20%, co stanowi część ogólnego trendu, w którym konsumpcja owoców tropikalnych wzrosła o 45-50% w latach 2017-2020. Kongres Owoców Tropikalnych jest koordynowany przez firmę Ncx Drahorad. 

Obszar wystawienniczy, dyskusje techniczne przy okrągłym stole oraz nagrody za najbardziej znaczące innowacje: oto, co ma do zaoferowania zbliżająca się impreza Biosolutions International Event, międzynarodowa wystawa poświęcona naturalnym produktom ochrony roślin, odżywiania roślin i biostymulacji. Firma Agri2000 będzie koordynować ten obszar. 

Na targach Macfrut, tak zwane rozwiązanie polowe Macfrut będzie obejmowało kilka dynamicznych obszarów. W halach centrum wystawowego znajdzie się pole testowe o powierzchni 1600 metrów kwadratowych, na którym zaprezentowane zostaną główne technologie stosowane w uprawie czereśni, takie jak systemy nawadniające, systemy osłonowe i czujniki. CER (Canale Emiliano Romagnolo) we współpracy z ANBI (National Association of Land Reclamation) stworzy Acquacampus – strefę poświęconą oszczędzaniu wody. 

Będzie również dodatkowa strefa Smart Agriculture, utworzona we współpracy z Ri.Nova, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze innowacje 4.0, w tym drony, roboty i czujniki polowe. 

Wielu zagranicznych uczestników

Po raz kolejny, pomimo niepewnych czasów, spodziewanych jest wielu zagranicznych uczestników – nawet więcej niż w zeszłym roku – którzy będą stanowić prawie 25% wystawców. Na szczególną uwagę zasługują tereny wystawowe następujących krajów: Uzbekistanu, Indonezji, Wietnamu, Bośni, Turcji, Grecji, Dominikany, Chile, Kuby i Wenezueli, które wezmą udział w targach po raz pierwszy.

Na szczególne wyróżnienie zasługuje kontynent afrykański, który zawsze był bardzo dobrze reprezentowany na targach Macfrut, gdyż w tym roku będzie obecnych wiele krajów afrykańskich: Angola, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun, Senegal, Ghana, Mali, Kenia, Uganda, Tanzania, Etiopia, Somalia, Zambia i Zimbabwe. Jedną z tegorocznych nowości jest program Dni Afryki, na który składają się trzy dni wydarzeń: Ogólny Stan Owoców i Warzyw, sesja poświęcona współpracy włoskiej w agrobiznesie z prezentacją projektów AICS w Afryce oraz wydarzenia organizowane przez każdy z uczestniczących krajów afrykańskich. Dni Afryki odbędą się we współpracy z włoskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej, AICS (Włoską Agencją Współpracy na rzecz Rozwoju), ICE-Agenzia – Włoską Agencją Handlu oraz UNIDO (Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju Przemysłowego), we współpracy z Confindustria Assafrica & Mediterraneo.

 

Należy dodać, że potwierdzono również program przyjazdów dla zagranicznych nabywców, organizowany we współpracy z ICE-Agenzia – Włoską Agencją Handlową oraz poprzez sieć zagranicznych agentów firmy Macfrut, w którym zarejestrowało się już ponad 500 akredytowanych nabywców. Wśród nich jest duża liczba importerów i dużych detalistów z krajów Zatoki Perskiej i krajów Europy Wschodniej. 

Targi Macfrut organizowane są przez Cesena Fiera i odbędą się w Centrum Expo w Rimini w dniach 4-5-6 maja 2022 r. w godzinach 9.30-18.00. 

 

Źródło: www.macfrut.com

 

Dorota Łabanowska-Bury
Dorota Łabanowska-Bury
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie w specjalizacji Ochrona Roślin. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w brytyjskich konsorcjum biorącym udział w projekcie UE, a skupiającym się na poszukiwaniu ekologicznych metod ochrony warzyw przed szkodnikami z wykorzystaniem owadów pożytecznych. Był to również wkład w pracę doktorską, którą obroniła w 2008 r. Przez blisko 3 lata pracowała na stanowisku asystenta, później adiunkta w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Podczas studiów odbyła szereg zagranicznych praktyk studenckich, brała udział w wielu krajowych i zagranicznych konferencjach i seminariach naukowych. Od maja 2011 r. pracuje na stanowisku redaktora w „Haśle Ogrodniczym”, „Magazynie Praktycznego Sadownictwa SAD”, a od stycznia 2014 r. prowadzi także miesięcznik „Truskawka, Malina, Jagody”.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]