AktualnościCebula - komunikat warzywniczy PROCAM z 16 maja 2020

Cebula – komunikat warzywniczy PROCAM z 16 maja 2020

W obecnym czasie w uprawach cebuli ozimej oraz cebuli z dymki, największym zagrożeniem jest Stemphylium vesicarium. W ostatnich latach grzyb ten nabiera coraz większego znaczenia w uprawach cebulowych (tj.: cebula, por, czosnek). Jako grzyb saprofityczny, co roku przeżywa na obumarłych resztkach roślin w glebie, stanowiąc potencjalne źródło infekcji pierwotnych w roku następnym.  Podobnie jak  Alternaria spp.  atakuje zwłaszcza rośliny osłabione, zarówno przez czynniki klimatyczne (np. przymrozki, susza, gradobicia, wiatr) jak i  uszkodzone żerowaniem szkodników oraz nie rzadko zabiegami herbicydowymi niszczącymi skórkę liścia.

Ostatnio obserwowane czynniki stresowe (długotrwała susza, przymrozki, gwałtowne deszcze i skoki temperatur), przy jednocześnie występujących optymalnych warunkach do rozwoju grzyba (wysoka wilgotność powietrza, temp. powietrza 150C-220C) powoduje, że Stemphylium vesicarium daje o sobie znać. Pierwszy objaw jest mało charakterystyczny, bowiem zaczyna się żółknięciem wierzchołka  szczypioru. To z kolei jest często mylone z  czynnikami fizjologicznymi.

 

Następnie, zmieniona chorobowo powierzchnia liścia powiększa się schodząc w dół wzdłuż  liści, dając charakterystyczne wrzecionowate plamy. W warunkach wysokiej  wilgotności powietrza, na plamie pojawia się zarodnikowanie w postaci widocznego oliwkowego nalotu.

Po zeskrobaniu nalotu, pod mikroskopem widoczne są zarodniki konidialne, które są źródłem wtórnych infekcji.

Kluczową sprawą jest zastosowanie w odpowiednim czasie zabiegu fungicydowego na plantacji. W przeciwnym razie, może dojść do całkowitego jej zniszczenia – tj. zaschnięcia liści co powoduje ograniczenie powierzchni asymilacyjnej, a w konsekwencji spadek plonu. Plantacje cebuli ozimej  oraz dymki maja obecnie 8-10 liści (  już w fazie tworzenia zgrubienia) powinny być opryskane przeciwko Stemphylium .

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Program Ochrony Roślin Warzywnych ZAMÓW TERAZ

Proponujemy zastosować Fandando 200 SC 1-1,25 l/ha + Silwet Pro 0,15-0,25 l/ha lub mieszaninę difenokonazol 250 EC 0,5l/ha + Azarius Pro 250 EC 0,8l/ha + Silwet Pro  0,15-0,25 l/ha. Polecamy jednocześnie zastosowanie produktu NHCa DELTA – 4 l/ha w celu rozbudowy systemu korzeniowego i wzmocnienia roślin. 

Cebule z siewu są w fazie wschodów, niektóre plantacje przeszły fazę flagi lub mają 1-2 liście. Największym problemem jest w ochrona herbicydową gdyż z powodu suszy jaką mieliśmy do ubiegłego tygodnia. Wiele plantacji nie było traktowane żadnym herbicydem doglebowym, po wschodach  a zastosowany glifosat przed wschodami cebuli zwalczał na krótki okres tylko chwasty znajdujące się na powierzchni. W takich przypadku stosujemy ochronę opartą na analizie sytuacji na polu. Cebula 2 liście – możemy zastosować Pendimetalinę (Stomp Aqua 0,5-1,25 l/ha); Bandur 600SC, w przypadku produktu Bandur najlepiej sprawdzają się dawki dzielone. Dobre efekty uzyskujemy stosując 100 ml preparatu na 1 liść cebuli zaczynając od 2-3 liści właściwych dając odpowiednio 200 lub 300 ml/ha itd. Emblem jest nieosiągalny, będziemy dokładali Goal od 3- 4 liści właściwych. Zawsze stosujemy adiuwant glebowy Hurricane Soil do zabiegów herbicydowych.

Anna Pękalska, Doradca warzwniczy PROCAM
Sławomir Mechacki, Specjalista ds. warzw PROCAM

Program Ochrony Roślin Warzywnych ZAMÓW TERAZ

Przypominamy: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu”; „Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie”.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]