yara ogólna nawożenie warzywa

agrihandler ciągniki ciągnik bezobsługowy

SDF Deutz ciągniki

Horsch terrano uprawa

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościCeny hiszpańskich warzyw poszybowały w górę

Ceny hiszpańskich warzyw poszybowały w górę

Popyt na hiszpańskie warzywa, w trakcie ataku mroźnej i śnieżnej zimy, podwoił się, a ceny poszybowały w górę – informuje John Gijbels z firmy Euro Gijbels

Euro Gijbels

Dość zimno jest również w Tarragonie, w Hiszpanii, gdzie znajduje się siedziba firmy Euro Gijbels, zajmująca się uprawą warzyw. Nie mieliśmy śniegu, ale było dość zimno, a temperatury zbliżały się do zera – mówi John Gijbels z Euro Gijbels, i jak dodaje: Na szczęście otaczające nas góry częściowo zapobiegły wychłodzeniu, więc warzywa nie uległy zniszczeniu, ale proces produkcji znacznie się spowolnił. Kalafior rośnie bardzo wolno i jeśli chcemy zebrać pietruszkę, musimy poczekać do południa, aż się rozmrozi. Na szczęście nic nie jest zepsute, ale mamy trudności z napełnianiem ciężarówek.

Fot. FreshPlaza

Od czasu ekstremalnej zimy w Hiszpanii zauważyliśmy, że popyt na hiszpańskie produkty podwoił się, ale nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkiego. Popyt teraz nieco się unormował, ponieważ prognozy pogody poprawiają się – mówi John. Obecnie na polach Euro Gijbels w Hiszpanii rosną: kalafior, pietruszka, seler, endywia, koper włoski, klementynki i pomarańcze.

Verfru Europe

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Jeśli porównać to z tym, co działo się dwa tygodnie temu, jesteśmy obecnie w zupełnie innym świecie – mówi Rien Paans z Verfru Europe z Tarragony, który wraz ze swoim synem Arthurem koncentruje się na dostarczaniu hiszpańskich warzyw gruntowych klientom w Holandii i Belgii. Na wybrzeżu nie było śniegu, ale jest bardzo zimno. Nocą mamy tu temperatury tuż poniżej zera, a w dzień 5-6 stopni. Dlatego produkcja została zatrzymana. Dostępność kapusty stożkowej jest nadal rozsądna, ale kalafior stanowi 20-25% tego, co zwykle robimy.

Warzywa w Hiszpanii. Fot. FreshPlaza

Ceny warzyw poszybowały w górę. Na tutejszych aukcjach “brudne” brokuły są sprzedawane za 2-2,50 euro za kilogram. Przykładowo dwa tygodnie temu ta cena nadal wynosiła 3,50 euro za karton. Teraz ładujemy więcej brokułu z Murcji, ale ta podaż również została zmniejszona o połowę. W sumie podaż jest o wiele mniejsza, ale nie ma problemów z jakością. Każdego roku w Hiszpanii mamy zimny tydzień, więc nie jest to takie wyjątkowe, tylko ilość śniegu, który spadł w Madrycie, była naprawdę dziwna. Dlatego transport mógłby stać się problemem. Dla klientów holenderskich zaletą jest to, że wielu przewoźników omija Anglię.

Źródło: FreshPlaza

agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl