Na cenę ziemniaków na rynkach hurtowych wpływa wiele czynników – jednym z nich jest jakość oferowanego towaru. Jak to wpływa na cenę? Jakie trendy możemy zaobserwować w handlu hurtowym? Dziś nieco inne spojrzenie na handel.
Z biegiem czasu zmieniają się trendy kulinarne konsumentów. Nie pozostaje to bez wpływu na dział handlu hurtowego warzywami. Zapotrzebowanie na nowe odmiany jak i coraz wyższą jakość produktu wciąż rośnie. Pozostaje się zastanawiać, czy damy radę za tym nadążyć przy aktualnych cenach energii, ciężkiej sytuacji na rynku nawozowym czy malejącej liczbie pracowników w naszych gospodarstwach…
Kupcy z warzywniaków występując w imieniu swoich klientów starają się urozmaicić ofertę odmian ziemniaków, mowa tu o przeznaczeniu kulinarnym. Jeszcze 10 lat temu nikt nie brał pod uwagę, że są ziemniaki o różnych cechach kulinarnych – kiedyś ziemniaki się gotowało i tłukło. Obecnie warzywniaki starają się mieć w swojej ofercie co najmniej 2, 3 odmiany względem potrzeb lokalnych konsumentów. Zdaje się to być coraz bardziej zauważalne na rynku.
Jak wyglądają ceny? Ceny są bardzo zróżnicowane. Szczególne znaczenie ma tu pewność co do jakości. Zdarza się, że rolnicy nie sortują ziemniaków i nie zachowują odpowiednich standardów pakowania. Sprzedawca warzywniaka kupując 15 kilogramowy worek od producenta za 8 zł musi się liczyć, że połowę produktu będzie musiał odrzucić jako towar uszkodzony lub zainfekowany. Jeśli natomiast kupuje się od producenta, który sortuje przed zapakowaniem i jest pewnym źródłem, ceny kształtują się na poziomie 15-18 zł.
Ponadto, zależy to od odmiany. W tym roku jedną z bardziej popularnych jest Catania. Na rynku hurtowym w Broniszach jej ceny oscylują w górnym przedziale. Najczęściej za 15 kilogramowy worek usłyszymy 18 zł.
Wielu mniejszych producentów, którzy mają 1/2 hektary nie sortuje ziemniaków i uważa, że wszystko co się urodziło jest na sprzedaż. Stanowi to spory problem, ponieważ cena nie jest w pełni satysfakcjonująca a zainteresowanie spada.
Z takiego stanu rzeczy wynika także pojawienie się zagranicznych konkurentów na rynkach. Jednym z nich jest ziemniak belgijski. Jego koszt to 1-1,30 zł za kilogram, czyli 15-19,50 zł za 15 kilogramowy worek. Jest to ziemniak sortowany, gwarantowany. Tutaj widzimy na czym polega problem z jakością oferowanego produktu. Zaopatrujące się u nas porządne warzywniaki, które nie mają dostępu do wysokiej jakości, krajowego ziemniaka wybiorą produkt zagraniczny.
A jak to mówią, konkurencja nigdy nie śpi. Od pewnego czasu jest dostępny również ziemniak cypryjski, uprawiany w czerwonej glince. Cena jest znacznie wyższa od ww. produktów. Wynosi 3-3,50 zł za kilogram. Ma on grono swoich odbiorców, którzy chętnie po niego sięgają.
Oczywistym jest, że zawsze lepiej sięgać po polskie produkty. My to wiemy. Jednak musimy pamiętać, że nasi konsumenci mają aktualnie do wyboru zagraniczne zamienniki i jakość oferowanego produktu odgrywa tu bardzo ważną rolę.