Coraz mniej ubiegłorocznych warzyw. Rynek przejmują warzywa młode [01.07.2022]

Ceny młodych warzyw rynek hurtowy Bronisze

Podaż młodych warzyw na rynku hurtowym w Broniszach jest bardzo wysoka. Wraz z biegiem czasu nastąpiła niemała przebudowa w handlu. Można powiedzieć, że młode warzywa stają się starymi, gdyż partie ubiegłorocznych produktów są już na wyczerpaniu lub nie ma ich w ogóle. Których warzyw to dotyczy i jak aktualnie kształtują się ceny?

Na rynku hurtowym w Broniszach podaż ubiegłorocznych buraków wygasła. Niemniej, producenci mają już w swojej ofercie tegoroczne, obcięte warzywo. Jego koszt oscyluje w przedziale 2,00-3,00 zł za kilogram. Cena w dużej mierze zależy od podaży na dany moment. Zdarzają się dni, w których producenci mogą liczyć na zaledwie 1,80 zł, a także takie, w których uzyskają 3,00 zł za kilogram. W przypadku buraków pęczkowanych sytuacja wygląda podobnie. Rolnicy mogą oczekiwać cen rzędu 2,00-3,00 zł za pęczek.

Niemal identyczna sytuacja dotyczy marchwi. Ubiegłoroczne warzywo praktycznie zniknęło z rynku, a na jego miejscu pojawiła się krajowa, młoda, obcięta marchew. Stawki oscylują na poziomie 2,50 zł za kilogram. Hurtownicy niestety wciąż kierują się w stronę importu i jak twierdzą, produkt z Holandii jest bardziej trwały.

Idąc dalej, adekwatnie do poprzedników, ubiegłoroczna cebula występuje na rynku w bardzo małych ilościach lub nie ma jej w ogóle. Producenci oferują w zamian tegoroczną cebulę podsuszaną. Na ten moment jej koszt oscyluje w granicach 2,50-3,00 zł za kilogram. Możemy napotkać również cebulę tegoroczną, obieraną, a producenci posiadający ją w ofercie mogą liczyć na stawki około 4,00 zł.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku selera, który potrzebuje nieco więcej czasu i na ten moment nie występuje w formie obciętej. Cena ubiegłorocznego warzywa kształtuje się na poziomie 4,00 zł za kilogram. Nieco taniej sprzedawane są większe sztuki z przeznaczeniem kulinarnym, które tak czy inaczej trafią do maszyny. Niemniej, sklepikarze płacą 4,00 zł a zdarza się, że nawet 4,50 zł. Młody seler natomiast wciąż występuje w dość niskich ilościach, a jego cena pozostaje niezmienna. Producenci mogą oczekiwać 2,00 zł, a w przypadku grubszego 2,50 zł za sztukę.

Pozytywnie zapowiada się handel porem. W ostatnim czasie przewidywano, że ceny młodego, polskiego pora spadną, jednak ten pozytywnie zaskoczył i zdołał utrzymać cenę. Jakich stawek mogą więc spodziewać się producenci? Młode, polskie warzywo kosztuje aktualnie 2,00-2,50 zł za sztukę. Dość pozytywną wiadomością jest również brak importu a warto zauważyć, że importerzy próbowali sprowadzać produkt z południa Europy, którego koszt wynosił 4,00 zł. Niemniej, na ten moment konkurencji nie widać, najprawdopodobniej ze względu na jej wysoką cenę.

Na rynku zaczęła się także pojawiać w coraz większych ilościach młoda, pęczkowana pietruszka. Pakowana jest w pęki po 10 sztuk. W zależności od pęczku możemy przyjąć przedział 2,50-4,00 zł. Ubiegłoroczne warzywo kosztuje natomiast 3,50-4,50 zł za kilogram. Pietruszka jest jednak towarem niezbyt hurtowym i często zdarza się, że nasi klienci wolą zakupić zestaw młodej włoszczyzny w cenie 3,50-4,00 zł.

Trzymający się jednakowych cen zestaw młodego kalafiora, brokułu i kapusty wciąż pozostaje na niezmiennym poziomie. Stawki, których mogą oczekiwać producenci kształtują się w granicach 3,00-4,00 zł za sztukę. Zdarzają się jednak dni, w których podaż danego warzywa jest znacznie niższa i ceny wzrastają do 5,00 zł, co mogliśmy zauważyć na początku tygodnia w przypadku kalafiora. Na uwagę zasługują również ostatnie burzowe dni, które odbiły się w uprawach kapusty i brokułów w rejonie Białej rawskiej a także Rawy Mazowieckiej, co może przełożyć się na mniejszą podaż i wyższe ceny w najbliższym czasie.

Kapusta pekińska osiąga natomiast ceny w przedziale 2,00-3,00 zł za kilogram. W przypadku sprzedaży hurtowej stawki oscylują w granicach 2,00 zł, natomiast sprzedając na 5 kg  worki foliowe, w których znajduje się sześć lub osiem sztuk, producenci mogą oczekiwać 3,00 zł.

Idąc dalej, sytuacja rzodkiewki nieco się zmieniła. Podaż na rynku hurtowym wzrosła, co spowodowało spadek cen. Niestety nie uzyskamy już 2,00 zł za pęczek… Warzywo kosztuje aktualnie 1,50-1,60 zł. Ciut wyższe stawki możemy otrzymać w południe na wzgląd wysokich temperatur. Wielu producentów rezygnuje bowiem ze sprzedaży, gdyż towar traci na jakości.

Producenci oferujący szparagi starają się utrzymywać ceny, jednak sytuacja nie należy do najlepszych. Warunki rynkowe nie pozwalają niestety na zwiększenie stawek. Rolnicy mogą oczekiwać 9,00-10,00 zł za pęczek, czyli 18,00-20,00 zł za kilogram. Szparagi z przeznaczeniem kulinarnym osiągają natomiast ceny rzędu 7,00 zł za pęczek, co w przeliczeniu na kilogram daje nam 14,00 zł.

Na zakończenie – rabarbar. W tym przypadku sytuacja na rynku jest dość stabilna a producenci mogą oczekiwać cen na niezmiennym poziomie. Co prawda był moment, w którym stawki były nieco wyższe, jednak aktualnie oscylują na poziomie 4,50-5,50 zł za kilogram.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności