Wśród wszystkich pozycji na rynku marchew była dotychczas warzywem, które nie wyróżniało się z tłumu. Ceny produktu były co prawda wyższe niż w roku ubiegłym, jednak koszty produkcji, pozostające na rekordowym poziomie, niwelowały zysk producentów. Niemniej… Sytuacja w ostatnim czasie zaczęła się zmieniać.
Krajowa marchew przez dużą część sezonu pozostawała na niezmiennym poziomie cenowym. Notowano co prawda niewielkie różnice, które wynikały z wahań podaży na rynku, jednak były to chwilowe zjawiska. Sytuacja zaczęła się jednak zmieniać. Niewielką zwyżkę mogliśmy zaobserwować już w momencie pierwszych opadów śniegu. Stawki wzrosły w dość mało znaczącym stopniu, niemniej, producenci oczekiwali kontynuacji tego trendu. Nie mylili się w tej kwestii, gdyż grudzień przyniósł wzrost wynagrodzenia do zdecydowanie wyższego poziomu.
Ile aktualnie mogą uzyskać producenci marchwi na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach? W sprzedaży detalicznej krajowe warzywo osiąga ceny oscylujące na poziomie nawet 2,00 zł za kilogram. Nieco niższe stawki tyczą się oczywiście sprzedaży w dużym hurcie, co jest naturalnym zjawiskiem. W tym przypadku producenci mogą oczekiwać cen rzędu 1,60 zł za kilogram. Ponadto… Warto zauważyć, że aktualne ceny w porównaniu do tych, które mogliśmy odnotować w tym samym okresie roku ubiegłego, przedstawiają się na poziomie około 65% wyższym.
Wśród ofert możemy niestety wyróżnić również marchew z zagranicy, która stanowi konkurencję dla krajowych producentów. Mowa o produkcie pochodzenia holenderskiego. W tym przypadku stawki oscylują na pułapie 2,00 zł za kilogram. Na ową cenę składa się koszt zakupu towaru od zagranicznego producenta, koszt transportu oraz marża importera. Nieco wyższy poziom cenowy w tym przypadku daje krajowym rolnikom pole do rozwoju. W sytuacji, w której zagraniczny produkt stanowiłby tańszą alternatywę, niewątpliwie sytuacja byłaby znacznie gorsza.