Czarny czosnek z Chin

Nikt nie kwestionuje zalet zdrowotnych i dietetycznych czosnku, ale nie każdy akceptuje jego długo utrzymujący się aromat. Kolejną propozycje kompromisu przedstawiają Chińczycy z Dali (miasto i powiat w prowincji Junnan, na południowym zachodzie kraju). Wyhodowali czarny czosnek.

Ten typ czosnku nie ma ostrego, uporczywego aromatu, ale pozostałe cenne właściwości zachował. W swej naturalnej postaci może więc stać się bardzo atrakcyjnym surowcem kulinarnym czy farmaceutycznym (o takim jego wykorzystaniu poważnie myślą przedsiębiorcy chińscy – chcą przetwarzać około 5 tys. ton czosnku, projekt jego przetwórstwa realizowany od 2014 r. jest wart 300 mln juanów).

Dla Europy pozostaje kwestią otwartą, w jakiej formie z czarnym czosnkiem się zetkną – na to warzywo importowane z państw trzecich (Chiny są głównym dostawcą) obowiązują kontyngenty. Więc raczej dotrze do na w formach przetworzonych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności