Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wprowadza pierwszą na świecie „prawdziwą odmianę czerwonego szpinaku” o nazwie USDA Red. Ta odmiana została opracowana przy użyciu tradycyjnych metod selekcji przez Departament Badań Rolniczych USDA. Rozpoczęto procedurę rejestracyjną tej odmiany.
Departament Badań Rolniczych jest główną agencją badawczą Departamentu Rolnictwa USA. USDA twierdzi, że każdy dolar zainwestowany w badania rolnicze przynosi 20 USD korzyści ekonomicznych. Specjaliści z Departamentu Badań Rolniczych przypominają, że istnieją odmiany „szpinaku z czerwonych liści”, które jednak nie są szpinakiem (Spinacia oleracea), ale amarantu z czerwonych liści (Amaranthus spp.) lub komosy czerwonej (Blitum rubrum).
Na rynku funkcjonuje również kilka odmian prawdziwego szpinaku z czerwonymi żyłkami liści. Jedna z nich, Bordeaux, jest rodzicielską formą nowej odmiany USDA Red. Według autora odmiany genetyka może pomóc w ponownym przyciągnięciu konsumentów do szpinaku – jego konsumpcja w USA spadła po roku 2006 po serii zachorowań spowodowanych zanieczyszczeniem liści szpinaku bakteriami E. coli. Szpinak o czerwonych liściach, taki jak USDA Red, może być konfekcjonowany w torebki, także w mieszankach sałatkowych do świeżego spożycia.
Czerwony kolor tej odmiany szpinaku zapewnia pigment beta-cyjaninowy, a nie bardziej popularna antocyjanina. Według literatury naukowej betacyanina jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a nawet może pomóc w zapobieganiu przewlekłym patologiom, stanom zapalnym i rakowi. Jak wykazało pięć badań w ciągu trzech lat, działanie przeciwutleniające odmiany Red USDA jest o 42–53% większe niż w przypadku innych odmian szpinaku.
za: freshfruitportal.com