AktualnościDlaczego zasychają końce szczypioru na cebuli

Dlaczego zasychają końce szczypioru na cebuli

Główną przyczyną zasychania jest nieodpowiednia kwasowość gleby, która powinna wynosić w glebach mineralnych dla cebuli pH 6,57,0 i pH 5,56,0 w glebach torfowych. Jeśli w glebie mineralnej jest odczyn poniżej pH 6,0, to należy ją koniecznie wapnować. Kolejnym czynnikiem zasychania mogą być zaburzenia w pobieraniu wapnia.

Zasychanie końcówek szczypioru może być wywołane różnymi czynnikami. Fot. J. S.

Silne nasłonecznienie powoduje nadmierną transpirację liści i w rezultacie zasychanie końców szczypioru. Wskutek zaduszenia korzeni przez nadmiernie uwilgotnione gleby, tkanki mogą być niedostatecznie zaopatrzone w wodę, w związku z tym końcówki liści również zasychają. Należy unikać nadmiernego deszczowania plantacji, szczególnie na ciężkich glebach. Takie zasychanie może być również efektem nieprawidłowego zastosowania herbicydu. Z praktyki ogrodniczej wnoszę, że istotne znaczenie, w kwestii zasychania końców szczypioru, stanowi odmiana cebuli. 

Odpowiadał: dr inż. Jan Sobolewski, Skierniewice 

Zostań prenumeratorem czasopisma “Warzywa”. Zamów tutaj 👉 link do sklepu: www.plantpress.pl lub telefonicznie: ☎️ 532-545-424


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl