Dobra praktyka rolnicza to zbiór praktyk – zaleceń pozwalających wyprodukować bezpieczną żywność przy użyciu wszelkich dostępnych metod i środków oraz jednoczesnej dbałości o ochronę środowiska (m.in. glebę, wodę, organizmy pożyteczne). Jednym z takich działań jest np. wdrażanie zasad dobrej praktyki ochrony roślin.
W ogólnym „szumie” dotyczącym dobrej praktyki rolniczej powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że założenia te nie są niczym nowym dla wielu producentów warzyw. Wiele z tych działań i aktywności od lat jest realizowanych w gospodarstwach warzywniczych. Wystarczy przeanalizować poniższe przykłady/zalecenia, by przekonać się o tym, że „dobrą praktykę rolniczą” w wielu przypadkach z powodzeniem wdrożyliśmy jeszcze za nim termin ten wszedł do ogólnego użycia.
Więcej szczegółów w załączonym pliku: DOBRA PRAKTYKA WARZYWNICZA
BROSZURA ZOSTAŁA PRZYGOTOWANA W RAMACH REALIZACJI PRZEZ KRAJOWY ZWIĄZEK GRUP PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW ZADANIA „NAJLEPSZE PRAKTYKI – ZRÓWNOWAŻONE OGRODNICTWO W POLSCE”.
ZADANIE FINANSOWANE ZE ŚRODKÓW FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW.