W ostatnim czasie możemy zaobserwować znaczne zmiany cen warzyw na rynkach hurtowych w wielu krajach. W dużym stopniu zmiany wywołane są wysokimi kosztami produkcji, ale nie tylko. Jak kształtują się ceny na włoskim rynku hurtowym? Serwis IFN przedstawia aktualną sytuację.
Mówiąc o pomidorach należy pamiętać, że ich ceny na rynkach światowych były w styczniu znacznie wyższe niż w latach poprzednich. Stawki za pomidory Datterino pochodzenia sycylijskiego na włoskim rynku kształtowały się w przedziale 3,30-3,50 euro za kilogram. Natomiast hiszpańskie pomidory Grappolo były w cenie 2,20 euro za kilogram. Warto tu wspomnieć, że Hiszpania jako jedna z nielicznych krajów nie odnotowała w styczniu wzrostów cen, jeśli chodzi o pomidory.
Jak podaje serwis IFN, dynamiczna sytuacja związana ze wzrostem cen dotyczy również kopru włoskiego, w tym przypadku pochodzącego z Włoch. Jego cena to 2,60/2,80 euro za kilogram. Cena hiszpańskiej papryki przedstawia się na poziomie 2 euro za kilogram. Z kolei bakłażan z Sycylii – 1,80 euro za kilogram. Natomiast cena włoskiego kalafiora kształtuje się w granicach 0,80 euro za kilogram. Możemy spotkać również karczocha pochodzącego z Egiptu w cenie 0,30/0,40 euro za główkę.
Jedynie cukinia, w odróżnieniu od pozostałych warzyw, musi liczyć się ze spadkiem cen. Na włoskim rynku hurtowym za cukinię ciemną, pochodzenia włoskiego należy zapłacić 1,60 euro za kilogram.
Źródło: italiafruit.net