Todd Kogut, mieszkaniec Clinton w stanie Nowy Jork wyhodował dynię ważącą ponad 885 kilogramów!
W niewielkim ogródku, udało mu się wyprodukować dynię o monstrualnych rozmiarach. Odpowiednie nawożenie, systematyczne nawadnianie i idealne, dobrze nasłonecznione stanowisko – to główne czynniki w produkcji dyni GIGANT. W rozmowie z “USA Today” Todd Kogut zdradził, że pielęgnacja dyni była niczym przejażdżka kolejką górską.
Ogrodnik regularnie sprawdzał też glebę pod kątem składników odżywczych i odpowiednio dawkował specjalne nawozy. Amerykanin wysłał nawet jedną z łodyg rośliny do laboratorium, aby mieć pewność, jaką dawkę nawozu powinna otrzymać.
Dynia rosła przez całe lato i potrzebowała ponad 280 litrów wody.
Jak się okazuje, w ramach konkursu Saratoga Giant Pumpkin Fest, dynia ważąca 855 kg zajęła drugie miejsce. Zwycięska roślina była cięższa o 1,89 kg.