W dniu 16 lutego wspólnie z firmami Enza Zaden i Yara Poland zorganizowaliśmy webinarium pt. DYNIA – czy jest jeszcze potencjał w tym warzywie? Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zapisu z tego wydarzenia.
Głównymi tematami spotkania była uprawa, nawożenie oraz dobór typów dyni w polskich warunkach.
Uprawa dyni ukierunkowana na wysokie plony i jakość handlową, powinna być realizowana w oparciu o najlepsze odmiany, efektywne nawożenie. Dynia z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, zarówno wśród konsumentów, jak i producentów. Szacuje się, że dynia jadalna uprawiana jest na powierzchni 1000-1200 ha. Aby jej uprawa mogła być efektywna stanowisko powinno mieć odczyn pH zbliżony do 6,5-7,0. Gleba powinna być zasobna w K i Ca. Pole powinno być nasłonecznione i ciepłe. Siew nasion powinien odbyć się po 10 maja, wówczas ryzyko przymrozków jest już bardzo znikome.
Prezentacje naszych ekspertów:
- Jakość i zdrowotność – kluczem do sukcesu – Piotr Pietrzak (Enza Zaden Poland)
- Skuteczne nawożenie w uprawie dyni – Hubert Tabor (Yara Poland)
Zapraszamy do obejrzenia zapisu z webinarium z dnia 16 lutego 2022 r.: