DYNIA – uwolnij potencjał tego warzywa – zapis z webinarium z dnia 16.02.2022 r.

W dniu 16 lutego wspólnie z firmami Enza Zaden i Yara Poland zorganizowaliśmy webinarium pt. DYNIA – czy jest jeszcze potencjał w tym warzywie? Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zapisu z tego wydarzenia.  

Głównymi tematami spotkania była uprawa, nawożenie oraz dobór typów dyni w polskich warunkach.

Uprawa dyni ukierunkowana na wysokie plony i jakość handlową, powinna być realizowana w oparciu o najlepsze odmiany, efektywne nawożenie. Dynia z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, zarówno wśród konsumentów, jak i producentów. Szacuje się, że dynia jadalna uprawiana jest na powierzchni 1000-1200 ha. Aby jej uprawa mogła być efektywna stanowisko powinno mieć odczyn pH zbliżony do 6,5-7,0. Gleba powinna być zasobna w K i Ca. Pole powinno być nasłonecznione i ciepłe. Siew nasion powinien odbyć się po 10 maja, wówczas ryzyko przymrozków jest już bardzo znikome.

Prezentacje naszych ekspertów:

  • Jakość i zdrowotność – kluczem do sukcesu – Piotr Pietrzak (Enza Zaden Poland)
  • Skuteczne nawożenie w uprawie dyni – Hubert Tabor (Yara Poland)

Zapraszamy do obejrzenia zapisu z webinarium z dnia 16 lutego 2022 r.:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności