Od miesiąca można napawać się dyniowym pejzażem w małopolskim zagłębiu warzywniczym. Piżmowe, olbrzymie, ozdobne czy zwyczajne do wyboru do koloru. Daria Latała, mieszkanka Wawrzeńczyc, pasjonatka opowiada o tegorocznej uprawie dyni.
Wspólnie z rodzicami oraz bratem zajmują się uprawą dyni na łącznej powierzchni trzech hektarów. Blisko 60 odmian tego gatunku, to wynik tegorocznego trudnego sezonu wegetacyjnego, ponieważ wiele roślin nie przetrwało warunków stresowych i przepadło. W ubiegłym roku w przydomowym sklepiku państwa Latałów można było zapoznać się z „żywym katalogiem” blisko stu odmian dyni z całego świata.
Powiązane strony: Kiedy dynia jest dojrzała, Święto dyni w Małopolsce, Małopolskie Święto Dyni – czyli krótko o nawożeniu, Mycie dyni – przygotowanie do sprzedaży
Anna Wilczyńska