AktualnościDyniowy biznes w Wawrzeńczycach

Dyniowy biznes w Wawrzeńczycach

Od miesiąca można napawać się dyniowym pejzażem w małopolskim zagłębiu warzywniczym. Piżmowe, olbrzymie, ozdobne czy zwyczajne do wyboru do koloru. Daria Latała, mieszkanka Wawrzeńczyc, pasjonatka opowiada o tegorocznej uprawie dyni.

Wspólnie z rodzicami oraz bratem zajmują się uprawą dyni na łącznej powierzchni trzech hektarów. Blisko 60 odmian tego gatunku, to wynik tegorocznego trudnego sezonu wegetacyjnego, ponieważ wiele roślin nie przetrwało warunków stresowych i przepadło. W ubiegłym roku w przydomowym sklepiku państwa Latałów można było zapoznać się z „żywym katalogiem” blisko stu odmian dyni z całego świata.

Powiązane strony: Kiedy dynia jest dojrzała, Święto dyni w Małopolsce, Małopolskie Święto Dyni – czyli krótko o nawożeniu, Mycie dyni – przygotowanie do sprzedaży

Anna Wilczyńska

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl