Uprawa warzyw w sezonie zimowym wiąże się z bardzo wysokimi kosztami. Wszelkie surowce są aktualnie trudno dostępne dla producentów, co przekłada się na coraz częstsze decyzje o rezygnacji z prowadzenia produkcji zimą…
Sezon zimowy, na wzgląd konieczności ogrzewania upraw, wiąże się z niezwykle wysokimi kosztami. Co więcej, producenci nie mają gwarancji uzyskania wyższych cen, które byłyby w stanie pokryć ponoszone wydatki. W tym wszystkim istotny jest również rozwój sytuacji na rynku… Nikt nie jest w stanie przewidzieć czy prowadzenie produkcji nie stanie się jeszcze droższe. Z tego względu, zarówno w Polsce, jak i w wielu innych krajach, rolnicy decydują się zrezygnować z upraw w okresie zimowym.
Skalę problemu ukazują aktualne dane pochodzące z Francji. Według szacunków, powierzchnia uprawy sałaty w sezonie 2022/2023 powinna wzrosnąć w owym kraju o 22%. W szczególności tyczy się to areału sałaty letniej, który w oparciu o prognozy zwiększy się aż o 40%. Warto jednak zaznaczyć, że biorąc pod uwagę cały sezon, ogólna produkcja okaże się niższa o 2%. Wynika to ze spadku zbiorów sałaty uprawianej zimą, który ma wynieść 16%. Wzrost zbiorów sałaty letniej o 19% okazał się niewystarczający, by pokryć ubytek.
Istotną kwestią jest fakt, iż ceny sałaty we Francji, pogodnie jak innych warzyw, wzrosły w porównaniu do poprzedniego sezonu. W lipcu oscylowały na poziomie o 27% wyższym aniżeli przed rokiem, natomiast we wrześniu zwiększyły się o 53%. Na pierwszy rzut oka mogłoby się to wydawać dość wysokim wzrostem, niemniej… Przedstawione powyżej dane ukazują, że dla wielu producentów nie są to wystarczające ceny, by zaryzykować i zmierzyć się z kosztami, które niesie za sobą uprawa sałaty w okresie zimowym…
Źródło: agreste.agriculture.gouv.fr