W gronie producentów o warzywach pod osłony

Organizatorzy spotkania (od lewej): Janusz Gajzler, Wojciech Rybiński, Małgorzata Zadura, Leszek Jagodzik, Wiesław Jakubowski, Paweł Kloc

We Włoszakowicach koło Leszna działa wiele gospodarstw ogrodniczych specjalizujących się produkcji szklarniowej i tunelowej warzyw, dlatego zainteresowanie szkoleniami produktowymi jest w tej okolicy bardzo duże. Potwierdziło się to we frekwencji spotkania zorganizowanego 29 listopada przez firmę Hazera we współpracy z firmami Ogrofol, Koppert i ICBpharma.

Małgorzata Zadura reprezentująca firmę Hazera przedstawiła portfolio odmian pomidorów przeznaczonych do uprawy w tunelach foliowych na sezon 2018. Wśród prezentowanych mieszańców znalazła się malinowa odmiana V404 F1 o twardych, spłaszczonych i lekko żebrowanych owocach osiągających masę 200–250 g. Prelegentka zwracała również uwagę na odmianę Jangcy F1 o malinowych owocach w kształcie śliwki (140–180 g) polecaną do nasadzeń od końca marca i uprawy na 6, 7 gron. Rośliny o umiarkowanym wigorze tworzą krótkie międzywęźla. Z odmian malinowych M. Zadura polecała ponadto mieszańca testowanego pod numerem HA3626(13) F1 do uprawy pod osłonami na 8–12 gron. Tworzy on twarde, spłaszczone owoce z delikatnym żebrowaniem, o masie 220–250 g. Oprócz wysokiej jakości wyróżnia je wysoka trwałość pozbiorcza. Odmiana V406 F1 to z kolei propozycja o czerwonych, wydłużonych owocach o masie 200–300 g. Są one twarde, ciężkie, dobrze wypełnione, bez kolanka. Rośliny o ciągłym wzroście i umiarkowanym wigorze rekomenduje się uprawiać na 5, 6 gron. Z segmentu odmian czerwonych prezentowana była również Gonsella F1 o mięsistych, twardych owocach. Osiągają one masę 180–200 g, są kuliste z lekkim żebrowaniem. Wśród odmian specjalnych prelegentka polecała Gotico F1 w typie bawole serce oraz Cornabel F1 o stożkowatych, smacznych owocach.

O ofercie odmian do uprawy szklarniowej mówił Janusz Gajzler z firmy Hazera. Producentom pomidorów malinowych polecał odmiany: Rosamunda F1 w typie bawole serce o owocach w kształcie sakiewki, z silnym żebrowaniem oraz Framboo F1 i Rapanui F1 o kulistych owocach odznaczających się równomiernym wybarwianiem oraz długą trwałością pozbiorczą.

Kolejny prelegent – Paweł Kloc – przybliżył ofertę uli firmy Koppert: Natupol, Natupol Smart i Natupol Excel. Przypomniał również zasady ich ustawiania i użytkowania. P. Kloc przedstawił ponadto możliwości zwalczania szkodników w szklarniach produktami firmy Koppert.

Wojciech Rybiński z firmy ICBpharma mówił o cechach produktu Siltac EC zarejestrowanego w uprawie warzyw do zwalczania przędziorków i mszyc. Jego stosowanie ogranicza ponadto liczebność wciornastków i mączlika szklarniowego. Preparat o działaniu fizycznym tworzy polimerową strukturę w postaci siateczki molekularnej, która otacza szkodnika i uniemożliwia mu wymianę gazową. Prelegent prezentował również biostymulator Megis podnoszący tolerancję roślin na stresowe warunki uprawy. Produkt zawiera krzem, cynk, miedź, molibden oraz bor.

Organizatorzy spotkania (od lewej): Janusz Gajzler, Wojciech Rybiński, Małgorzata Zadura, Leszek Jagodzik, Wiesław Jakubowski, Paweł Kloc

Aleksandra Czerwińska-Nowak

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności